IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow в опит да избегне най-дългата серия от загуби от 40 години*

Бенчмаркът на сините чипове скача със 150 пункта в началото на борсовата търговия

17:48 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси започнаха предимно с повишения петъчната сесия на фона на успокоението на инвеститорите около търговското напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 157 пункта към стойността си до ниво от 24619,49 пункта, а Chevron и Exxon Mobil са най-добре представящите се акции в индекса. В четвъртък Dow приключи с понижение за осми пореден ден. Ако индексът, в който влизат 30 компании, отбележи и днес спад, това ще е най-дългата му губеща серия от 1978 г. насам.

Широкият измерител S&P 500 също започва сесията на зелена територия, като прибавя 10,79 пункта до равнище от 2760,50 пункта, а енергетиката, суровините и индустрията са най-добре представящите се сектори. В същото време технологичният измерител Nasdaq изтрива 12,51 пункта от стойността си и достига ниво от 7699,10 заради поевтиняването на акциите на технологичните компании.

Пазарите по цял свят са на нокти тази седмица заради ескалирането на напрежението в търговския спор между САЩ и Китай.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп поиска от Американския търговски представител да представи списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, на които да бъдат наложени допълнителни мита от 10%. Те следват налозите, обявени от двете страни миналата седмица. В резултат на това Пекин заяви, че ще предприеме контрамерки, ако е необходимо.

Но Bloomberg съобщи, като се позова на запознати източници, че представители на Белия дом се опитват да възобновят преговорите с Китай, за да избегнат пълномащабна търговска война.

Книжата на банките белжат лек ръст в стойността си в петък, след като Федералният резерв установи след стрес тестове, че имат достатъчно капитал в случай на сътресения. Цените на акциите на J.P. Morgan Chase, Wells Fargo и Bank of America тръгнаха нагоре.

Цените на суровия петрол също се повишават, след като министрите на страните членки от ОПЕК постигнаха сделка за добива на петрол. Ройтерс съобщи, че картелът се е договорил да увеличи добива с 1 млн. барела дневно, но анализатори твърдят, че повишението вероятно ще бъде между 600 хил. и 800 хил. барела дневно, тъй  като някои страни членки на ОПЕК няма да могат да засилят достатъчно добива си на суров петрол.

Американският суров петрол поскъпна с 2,9% до 67,44 долара за барел. Цените на акциите на Chevron и Exxon Mobil също добавиха по 1,5% към стойността си, а фондът Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) постига ръст от 2,5%.

* Материалът е актуален към 17,01 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още