IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха седмицата със значителен ръст

Скокът на петролните котировки върна апетита на инвеститорите към рискови активи

20:13 | 22.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха значително в края на днешната търговия. Причината е срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която беше договорено увеличаване на добива на петрол с 1 млн. барела на ден, съобщава CNBC.

Паневропейският STOXX 600 приключи сесията с 1,09% увеличение. За цялата седмица индексът добави 1,06% към стойността си, което е показателно за нагласите на инвеститорите и връщането на апетита им към рискови активи.

Лондонският FTSE 100 скочи с 1,67%. Френският CAC 40 достигна 1,34% повишение, докато франкфуртският DAX затвори само 0,54% ръст, заради натискът от местните автомобилни производители претегли, подплашени от заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита за внасяните от ЕС коли. За цялата седмица индексът е потънал с 3,31%, което е най-големият седмичен спад от три месеца насам.

Европейска Европейска

Нефтът и газът затвориха сесията с 3,1% повишение, като повечето енергийни запаси завършиха на черно. Петролът сорт Брент с доставка през август поскъпна с 3% до 75,2 долара за барел на Междуконтиненталната борса в Лондон след решението на ОПЕК, съобщава БТА. 

По-рано днес стана ясно, че ОПЕК се е договорила заедно със съюзниците си, водени от Русия, да увеличат добива с около 1 млн. барела на ден, или 1% от глобалното предлагане. Реалното увеличение ще бъде по-малко – около 600 хил. барела на ден, тъй като няколко страни, които наскоро не произвеждаха достатъчно петрол, трудно ще се върнат към пълните си квоти. Другите производители пък няма да имат право да запълнят разликата, казват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още