IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се сблъсква с най-голямото си предизвикателство на изборите

Той и основният му опонент Мухарем Индже направиха последните си изявления преди изборите в неделя

17:23 | 23.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговия основен опонент Мухарем Индже направиха последен опит да повлияят на решението на турския народ в събота - ден преди президентските и парламентарните избори, които изглеждат като най-ключовите за Турция от десетилетия насам, предава Ройтерс.

Победителят на президентските избори в неделя ще придобие нови правомощия след промените в конституцията, подкрепени от Ердоган и одобрени миналата година на референдум.

Ердоган, който доминира в турската политика от 15 години, първо като министър-председател, а от 2014 г. като президент, приветства промените, които ще влязат в сила след изборите.

“С Божията воля Турия ще започне да лети с тази система… С тази система ние ще постигнем това, което други не могат да си представят”, обяви той пред десетки хиляди привърженици, които се събраха на митинг в Истанбул.

64-годишният Ердоган също така обеща да заложи на още големи инфраструктурни проекти, които характеризират управлението му и му помогнаха да стане най-популярният и най-спорният лидер в съвременната турска история.

Но с нарастващото икономическо безпокойство в Турция, което отчасти се дължи на резкия спад на лирата, Ердоган и неговата управляваща партия са изправени пред неочаквано силно предизвикателство от опозицията.

Индже, бивш учител и кандидат за президент на основната опозиционна Народнорепубликанската партия (НРП), води добре кампанията си, привличайки много хора, особено в големите градове.

По данни на полицията поне 1 млн. души са отишли на мястото, на което днес Индже даде обещанията си за това, което ще направи, ако стане президент, а именно да смени посоката далеч от по-авторитарното управление на Ердоган.

Индже повтори обвиненията си, които бяха отправени и от други представители на опозицията, за политически пристрастия на държавните медии в страната, които отразяват предимно Ердоган и партията му и често пренебрегват излъчването на опозиционните митинги.

"В момента има 5 млн. души в Малтепе, но никой от телевизионните канали не може да ги покаже", заяви той. Данните едва ли могат да бъдат проверени, но снимките, които потребителите споделят в социалните мрежи, показват огромна маса от хора, събрала се да чуе какво има да каже Индже.

"Нека тази неморалност бъде пример за света", обясни Индже, който твърди, че е провел 107 митинга из Турция в рамките на всичките 51 дни от обявяването на кандидатурата му.

От другата страна на Босфора Ердоган отхвърли опасенията за каквито и да било манипулации на вота в неделя, посочвайки, че изборите ще бъдат справедливи.

"Взехме всички мерки за сигурност", обясни той.

Опозиционните партии и неправителствени организации твърдят, че планират да изпратят над половин милион наблюдатели и доброволци в избирателните секции в неделя, за да предотвратят измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Щеше ли да ги предизвика толкова рано, ако не беше сигурен в "успеха" си...даже Путин няма да го позволи....ха, ..избори в ориента....много смешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
red6
преди 5 години
Ще стане интересно ако се стигне до балотаж. Защото тогава може да се окаже как султанчо остава пас и за парламента и в президентството. Ако изборите не са манипулирани - и двете са сигурни. Но те, по всяка вероятност, са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още