IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е заплашен от разделение заради миграцията

Много европейски страни де факто вече затварят границите, казва Енцо Моаверо-Миланези

14:02 | 24.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разногласията между страните от ЕС по въпроса за миграцията заплашват съюза с разединение и затваряне на границите, заяви в интервю, публикувано в днешния брой на в. "Месаджеро" италианският външен министър Енцо Моаверо-Миланези, предадоха ТАСС и БТА.

"ЕС се е превърнал в архипелаг от множество острови. Значително е намаляла способността за постигане на компромисни решение и за истинско сътрудничество. Има висок риск от разединение. Сегашните разногласия, сложността да се стигне до решение и да се работи заедно сега предизвикват разяждащ ефект, който е много по-силен от финансовата криза на съюза от 2012 г.", посочва Моаверо-Миланези.

Италианският външен министър отбелязва, че много европейски страни де факто вече затварят границите. "Ако всички започнат да затварят границите си, свободата на Шенгенската зона ще бъде ограничена, което крайно негативно ще се отрази на тези, които пътешестват, работят, учат и в крайна сметка ще пострада и общия пазар", смята Моаверо-Миланези.

По думите на италианския първи дипломат намирането на решение е сложно, но възможно. Той повтори позицията на Италия, която иска отмяна на Дъблинския регламент, според който държавите от ЕС, където мигрантите са пристигнали първоначално, следва да разглеждат молбите им за убежище.

Освен това Рим предлага създаване на центрове за приемане на мигранти в страните, от които са тръгнали и в транзитните държави /в Африка/, където да се прави оценка на статуса на търсещите убежище в Европа. Министърът напомня, че 93 процента от пристигащите в Италия са икономически имигранти и не попадат под статуса на бежанци.

Коментирайки предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на "европейски центрове от затворен тип" за мигранти, Моаверо-Миланези отбелязва, че за "такива лагери" може да се говори, само ако те бъдат разпределени по цяла Европа, а не са концентрирани в Италия, която само благодарение на географското си положение е станала първата страна на пристигане на основната маса мигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
А на тебе кошницата ти е винаги пълна с минуси ... се си у насрещото на магистралата , това не те ли кара малко да се замислиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 5 години
норамлно, с грешните си политики отгледахте преяли малoyмници като тия двамата под мен ... и по лошо ще става, ако продължавате така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Точно така!На повечето хора им омръзна постоянно да ни натрапвате нови и нови задължения без реално да ни помагате в нищо друго освен в потъването и обедняването. Стига вече *** номера.Да се разделяме по живо по здраво за да ви видим докъде ще я докарате с това арогантно и извратено европейско лидерство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още