IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия забранява бензиновите и дизеловите коли

Целта пред властите е да превърнат държавата в една от най-чистите в Европа

14:32 | 24.06.18 г. 2
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Ирландия обявиха намеренито си да забранят използването на територията на страната на всякакви автомобили с двигатели с вътрешно горене, независимо от горивото им. Това съобщава Autocar, което цитира премиера на Ирландия - Лео Варадкар, пише Automedia

По думите му, забраната няма да влезе в действие сравнително скоро, но след като това се случи, Ирландия ще стане една от най-екологично чистите държави в Европа. Според Варадкар, подобна стъпка ще доведе до огромни промени в живота на хората в страната, като тя може да бъде осъществена само с пълната подкрепа на обществото.

Засега няма яснота дали забраната ще засегне и автомобилите с хибридни силови агрегати – нещо, което в съвсем близко бъдеще смята да направи съседна Великобритания. Там идеята беше пълният отказ от колите с двигатели с вътрешно горене да влезе в сила през 2040 г., но група кметове на големи градове настояха пред министъра на екологията Майкър Гоув, това да се случи 10 години по-рано.

Засега подобна инициатива не се приема от властите на Острова. Забраната на автомобили с двигатели с вътрешно горене готвят още някоко държави. В Германия, например, вече се забранява влизането на дизелови коли в големи градове като Щутгарт и Хамбург.

В щата Калифорния, в Индия и в някои райони на Китай пък се подготвя пълна забрана на продажбата на бензинови и дизелови коли. Същото важи и за Норвегия, където властите смятаха да въведат ограничението още от 2025 г., но след това смениха стратегията си и сега поощряват шофьорите масово да преминават на електромобили и хибриди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Аз съм за въвеждане на рикши задвижвани не от животинска, а от човешка тяга. И който иска да мигрира в ЕС да е принуден 5 години да тегли с рикша европейците. Така ЕС ще се превърне в най-чистата територия на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Масово щели да се въвеждат конските каруци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още