IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори губят популярност

Крайната десница печели от конфликта между ХДС и ХСС заради бежанската криза, показва анкета

15:56 | 24.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Конфликтът за бежанската криза между двете консервативни партии в управляващата в Германия коалиция изглежда е навредил на популярността им сред избирателите, от което е спечелила крайната десница, предадоха ДПА и ТАСС.

Седмичното проучване на института "Емнид" за таблоида "Билд" показва, че Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) са загубили два пункта от подкрепата си, която е спаднала до 31 на сто. Третата партия в коалицията, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), запазва подкрепата си от 18 на сто.

Това означава, че трите коалиционни партии биха получили общо 49 на сто от гласовете, ако изборите се състояха тази седмица.

Популярността на крайнодясната антиимиграционна партия Алтернатива за Германия е достигнала 16 на сто. Това е най-високата й стойност в проучване на "Емнид" до момента.

Опозиционните Зелени също са спечелили популярност, достигайки 12 на сто, както и Свободните демократи, достигнали 9 на сто. Популярността на крайнолявата партия Левите е спаднала до 10 на сто.

Проучването е извършено между 14 и 20 юни с участието на 2336 германски избиратели.

В средата на юни лидерът на ХСС и вътрешен министър в правителството на Меркел Хорст Зеехофер постави ултиматум на канцлерката. Той има намерение да издаде министерски указ за контрол на границата с Австрия и връщане на бежанците, които вече са регистирани в друга страна от ЕС. Канцлерката поиска време за търсене на европейски съюзници и министърът й даде две седмици.

Както отбелязват експертите, канцлерката не иска да влошава отношенията с партньорите си от ЕС, които вероятно ще се сблъскат с нов поток от мигранти, ако германската граница бъде затворена. От друга страна Меркел иска да избегне и разногласия в собственото си правителство, отбелязва ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
реактивната реакция на политиците е един от най-големите бичове в днешно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и как аджеба партията на Шмъркел е консервативна ? Политиките дето прокарва са си либерални отвсекъде !!! ... може би колкото бсп е лява :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
scott
преди 5 години
толкова е просто, че чак е страшно. "нещото" са заповеди на кукловоди отвъд океана. Правиха си социален експеримент за бързо смесване на мюсулмански и хпистиянски човешки маси на териториата на вековна християнска доминация. сега, днес, им е ясно всичко. и безопасната скорост на смесване, и количеството на масата и точката, след която месните се обръщат срещу собствените си власта. щот уж христиени, наша, ама милеят повече за друговерците. на всичкото отгоро, изглежда, че белиа вожд ше натири или убие добрите индианци от форта.....мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Отказът да видиш навреме как се променят реалностите е причина тази промяна безмилостно да те унищожи. Точно заради това едно време Хитлер е загубил всичко, което е постигнал в Европа и на Източния фронт.Кое е нещото което кара една шепа европейски политици да се грижат повече за африканци и мюсюлмани отколкото за собственото си население, което ги е избрало да ръководят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още