IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет планира да се откаже изцяло от вноса на природен газ през 2018 г.

Местните власти се надяват да привлекат 25 млрд. долара чужди инвестиции в газовата сфера през следващите четири години

09:31 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на тази година Египет ще се опита да се откаже изцяло от вноса на природен газ, коментира министърът на петрола на страната Тарик ал-Мулла пред местни медии. През 2019 година страната планира да стане износител на суровината, допълва ТАСС.

През 2017 година Египет внасяше по 31,1 млн. куб. метра природен газ на ден.

"През четвъртото тримесечие Египет планира да прекрати вноса на втечнен газ, а още през следващата година да започне да изнася собствен газ", коментира ал-Мулла. Той очаква и привличането на около 10 млрд. долара чужди инвестиции за разработване на газови и петролни находища през тази година.

Плановете на Кайро, заявени по-рано през тази година, бяха да увеличат с 50% добива на природен газ към средата на 2018 година, а после да увеличават тези показатели, припомня още ТАСС. През следващите четири години ще бъдат разработени поне 16 проекта в газовата сфера на обща стойност 25 млрд. долара, показват още разчетите на местните власти.

Един от най-перспективните е находището "Зохр" в Средиземно море, както и полета в делтата на Нил и на север от Александрия в крайбрежието на Средиземно море.

Египет вече беше износител на втечнен природен газ за Израел и Йордания. След политическата нестабилност от 2011 година обаче много от проектите в тази сфера бяха преустановени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още