IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За една година потребителските заеми са се увеличили с 15%

През май кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци и продължава да расте с бързи темпове, показва паричната статистика на БНБ

15:39 | 25.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През май кредитирането в България запазва своята тенденция от последните месеци и продължава да расте с бързи темпове. През миналия месец най-голям годишен ръст отбелязват потребителските заеми. Те се увеличават с 15%, като за сравнение априлският ръст беше 14,4%. Към 31 май общият размер на потребителските кредити достига 8,629 млрд. лв., показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Заемите за домакинствата и фирмите, които ги обслужват, в края на май възлизат на 20,817 млрд. лв. За една година те се увеличават с 8,8%, забавяйки леко ръста си спрямо годишното повишение от 9,1% през април 2018 година.

В края на май 2018 г. жилищните кредити възлизат на 9,830 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 9,8%, докато годишното увеличение през април беше 9,3%.

Investor.bg припомня, че в началото на годината управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск. По думите му "периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество".

На годишна база другите кредити намаляват с 21,6% (14,1% годишно понижение през април 2018 г.), като достигат 1,026 млрд. лева.

Заемите, предоставени на финансови предприятия, в края на май възлизат на 2,329 млрд. лв. (2,2% от БВП) в края на май 2018 година. В сравнение със същия месец преди година те се увеличават с 57,7% (54,8% годишно повишение през април 2018 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
То това е процъфтяването на една евроатлантическа икономика - ръста на кредитирането! Бедните не вземат кредити, щот никой не им дава - чат ли си? :lol:Докато печатницата не спира, няма да кажи "пук", но може да каже "бълбук"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Varfor
преди 5 години
Хем се предсравя, че икономиката ни процъфтява, хем се наблюдава ръст в търсенето на кредити. Да видим кога ще каже "пук" тази икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още