IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Турция живее на вересия, но дълговете ѝ ще трябва да бъдат платени

Според бившия генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов самите турци осъзнават, че едноличният режим е опасен

23:51 | 25.06.18 г. 24
Експерт: Турция живее на вересия, но дълговете ѝ ще трябва да бъдат платени

Турция живее на вересия, но дълговете ѝ рано или късно ще трябва да бъдат платени. Това каза експертът и бивш генерален консул  в Одрин и Истанбул Георги Димов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Събеседникът коментира резултатите от предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция тази неделя, спечелени от президента Реджеп Ердоган.

„Самите турци все повече осъзнават, че едноличният режим е опасен, защото в тази си битност, той управлява с пълен волунтаризъм – и политически, и икономически. Поради това Турция в момента икономически е стигнала до това положение да има вътрешен и външен дълг общо над 3 трлн. и 600 млрд. турски лири. Това е над целия национален доход на страната. Текущият дефицит е 6,5% от БВП, тоест Турция живее на вересия, но тези дългове рано или късно трябва да се плащат“, посочва експертът.

Според Димов националистическият вот на тези избори беше засилен, защото той беше нужен на Ердоган. Без него той реално нямаше как да продължи да управлява,смята той.

„Идеологията, която господства в югоизточната ни съседка, е националистическият ислямизъм или ислям на национализма, който сега ще бъде претворен и в самото управление. Коалицията ще бъде точно между ислямисти и националисти“.

Прокюрдската партия Народна демократична партия за трети път успява да премине 10-процентния праг за влизане в парламента. Това я прави третата самостоятелна политическа сила в Турция.

„Ако трябва да бъдем точни, тя е трън в очите на Ердоган още от 7 юни 2015 г., когато за първи път успя да прескочи прага и да вкара своя парламентарна група./.../ Това му открадна абсолютното мнозинство. Затова бяха насрочени предсрочни избори, но тя пак постигна успех, както и сега. Затова нейните лидери са в затвора и ще бъдат преследвани“, смята Димов.

Ердоган стана президент благодарение на кюрдите и сега, когато вече не са му нужни, ги изхвърля като носна кърпичка, коментира още специалистът по външна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 49 rate down comment 7
data
преди 5 години
Глупави сравнения си дал : Япония -дългът им е вътрешен, ЕС - дългът им е вътрешен , САЩ - дългът им е външен с характер на вътрешенС Турция нещата въобще не стоят така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 5
sdar
преди 5 години
За Турция не може, а за САЩ и ЕС може вересия.Зависи кой го казва, но подобни двойни стандарти никога не са били нещо добро или справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Еми то всия цивилизован свят живее на вересия бре! Япония, САЩ, ЕС - техните дългове няма ли да трябва да бъдат плащани? Кат се замисля, май само диктатурите трупат държавни резерви :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
"Самите турци все повече осъзнават, че едноличният режим е опасен, защото в тази си битност, той управлява с пълен волунтаризъм и политически, и икономически." - Това за коя точно държава е написано, че аз за една друга се сещам, малко по- на северозапад от Истанбул....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още