IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: Парите в социалната система се харчат неефективно

Няма да ставам кмет или пък да оглавявам евентуална партия на Слави Трифонов, бартерът с поста ми е напълно добронамерен, каза омбудсманът

11:28 | 26.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парите в социалната система се харчат неефективно. Няма законови правила, по които да се урежда асистентската услугата за хората с увреждания. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на bTV.

„Според експертите на социалното министерство ще са необходими още 105 млн. лв., за да получат 77 хил. души асистентска услуга. В момента 169 млн. лв. се дават, за да се получава добавка за чужда помощ в размер на 90 лв. и асистентски услуги има само за 11 158 души. Тук искам да кажа, че влизам в положението на финансовия министър – всички му искат пари. Това, което той трябва да разбере, е, че с парите, които и без това се дава, могат да се осигурят асистентски услуги на пъти повече хора”, категорична е Манолова.

Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа – това не е популизъм, а ефективност, категоричен е омбудсамнът. 

Мая Манолова декларира, че няма политически амбиции и е готова веднага да се оттегли от поста си, стига законите в помощ на хората с увреждания да бъдат приети. 

Искам само да си върша работата честно и почтено, каза тя по повод обвиненията, че използва протеста на майките на деца с увреждания за политически цели и евтин пиар.

„Няма да ставам кмет или пък да оглавявам евентуална партия на Слави Трифонов, бартерът ми (оттегляне от поста на омбудсман срещу приемане на закона за личната помощ - бел. ред.) е напълно добронамерен“, добави омбудсманът.

Тя е категорична, че ще продължи да се бори за трите закона, които трябва да решат проблемите на една част от българските граждани.

По думите ѝ до момента няма нито един сериозен аргумент срещу законопроекта за хората с увреждания. Манолова подчерта, че не трябва да има противопоставяне на групи между хората, защото това руши морала и човещината в обществото. Нейните очаквания са били всички да седнат около една маса и да се чуят конкретни аргументи, а не лични нападки. 

„Става въпрос за личната помощ, която според конвенцията на ООН трябва да бъде предоставена на всеки човек с увреждане. Трябва да имат и тази услуга – с какво нейното регламентиране е проблем?”, каза още Манолова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Аз искам да чуя къде се харчат ефективно защото то май няма такава сфера в нашата икономика ? А ако е така то каква полза да го говорим след като няма действия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още