IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на компаниите за чипове в САЩ са на червено след нови мерки на Тръмп

Търговските войни могат да имат огромни последствия за индустрията с чипове в глобален мащаб

12:10 | 26.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските производители на чипове потънаха на червена територия в понеделник, а големи загуби записаха включително Intel, Micron Technology и Nvidia, след като нови мерки, насочени към технологичния сектор и свързани с търговския конфликт с Китай, предизвикаха вълна от страх сред инвеститорите, предава Ройтерс.

Книжата на Intel, Micron Technology и Nvidia понижиха стойността си с поне 4 на сто по време на следобедната търговия вчера, натежавайки над Philadelphia Semiconductor Index, който отстъпи с 3,7%.

"Чиповете са зависими от макроикономиката, а веригата за доставки е глобална. Търговските войни няма да са добри за чиповете“, коментира анализаторът на Bernstein Стейси Расгън. „Не знаем какво да очакваме“.

При последната ескалация на конфликта между Тръмп и Пекин Министерството на финансите на САЩ изготви мерки, които могат да блокират фирми, които имат поне 25% китайска собственост, да купуват от американски технологични фирми.

В допълнение Wall Street Journal заяви, че Министерството на търговията и Комисията по национална сигурност предлагат „подобрен“ контрол над износа, за да попречат подобни технологии да бъдат доставяни в Китай, което пък увеличи несигурността от Силициевата долина до Wall Street. S&P 500 се понижи с 1,8% в понеделник.

Митата върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, първите от евентуално 450 млрд. долара, се очаква да влязат в сила на 6 юли във връзка с оплакванията, че Китай се възползва от американски технологии чрез дейностите по съвместните предприятия и други политики.

Ключова опасност за американските производители на чипове са митата върху продукти, произведени в Китай, които са изградени с американски компоненти

Компаниите за чипове от S&P 500 обичайно разчитат на Китай за една четвърт от приходите си – повече от всяка друга индустрия освен казината, сочат данни на Thomson Reuters. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Днес си купих процесор на интел, ми произведен е в Малайзия, колко ще ги удари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още