IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Йовев: Ще модернизираме градския транспорт в страната с 290 млн. лв.

Целта е намаляване на вредните емисии във въздуха, редуциране на шума и край на огромните задръствания, каза заместник-министърът

16:37 | 26.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В настоящия програмен период по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 ще бъдат вложени още 290 млн. лева за изграждане на по-ефективен и екологичен градски транспорт в 39 града в страната по приоритетната ос "Устойчиво и интегрирано градско развитие.

Това обяви днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, цитиран от пресцентъра на регионалното министерство.

Той участва в семинар на тема "Разработване на транспортни услуги, адаптирани към нуждите на заинтересованите страни на съответната територия", който се проведе във Френския институт в София. 

Според Йовев средствата са предназначени за изграждане на високоскоростен и привлекателен обществен градски транспорт. Те ще се използват и за развитие на устойчиви системи за градския транспорт, увеличаване на броя пътници, както и за изграждане на велосипедни алеи, внедряване на автоматизирани системи за управление и контрол на трафика и други дейности.

"С мерките за устойчив градски транспорт ще решим редица проблеми, пред които са изправени днес големите градове в ЕС и света като цяло. Намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума, край на огромните задръствания и спад на пътнотранспортните произшествия са само най-видимите постижения, които можем да постигнем в краткосрочен план", посочи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство.  

Йовев допълни, че разтоварването на градовете от трафика ще има благоприятен ефект и върху публичните инвестиции в поддръжката на публичната инфраструктура, подобряването на околната среда и повишаването на стандарта на живот на хората, които ще живеят в по-чиста и здрава среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
popo323
преди 5 години
Да не забравите да вдигнете цената на билета поне на 3лв , все пак някой трябва да плаща мафиотският масраф ! А иначе успяхте една неделя да намалите на левче билета и "изчистихте" целият мръсен въздух в София , мафията веднага възропта срещу така да спирането на стригането на овчето народонаселение .Градски транспорт , означава евтин транспорт с цел , намаляване на трафика и замърсяването .Тук означава единствено как да острижем балъците и да направим далавера с някой и друг милион !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
То не е само до автобуси - трябва и нормална инфраструктура. Велоалеи да не се правят с жълта боя (като в София), а да се изграждат отделни велотрасета (като в Пловдив). Най-малкото, където това е възможно (бул.Никола Мушанов в София беше опасно стеснен, а отстрани има поле и локално платно). Циркът по бул.Братя Бъкстон в София, където нито велоалеите на двата тротоара са на мястото си, нито са използваеми - и тротоара, и алеите, можеше да бъде избегнат като се изградят велотрасета по ул.Ген.Суворов - успоредна на Бъкстон почти по цялото му протежение.И още, и още примери има в това отношение. Не е поради липса на пари, а поради липса на желание. В събота и неделя автобус 204 в София е на по 20-40 минути все едно сме някой изоставен соцград тип Враца 65-а. Затова и в София само метрото + 2-3 трамвая се котират в графата "нормален ГТ, който бих предпочел пред колата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
cool_alyn
преди 5 години
Практиката показва, че в България е евтино да има човек кола - няма изисквания за паркомясто, ниски данъци, рядко те глобяват ако паркираш на непозволени места. Затова и големите градове се задушават вече. Докато това не се промени, и космически совалки да купите за градския транспорт - кел файда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още