IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога източните страни ще настигнат западните по заплащане?

В България имаме икономическата възможност заплащането да стигне до 60% от средноевропейското, заяви Пламен Димитров

15:02 | 26.06.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Синдикати и представители на правителството поставиха в края на българското европредседателство темата за сближаване на заплатите в Европа, предаде БТА.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че в края на председателството е важен ключовият въпрос, който терзае цяла Европа - разделението в заплащането между Изтока и Запада, а в някаква степен и между Севера и Юга. Димитров каза това на пресконференция преди началото на инициативата "Алианс за сближаване за заплатите в Европа", организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите с подкрепата на българските синдикати. Той посочи, че в България средната работна заплата е 542 евро, а в Дания - 5191 евро или близо 10 пъти по-висока в номинално изражение. 

По думите на президента на КНСБ, ако се изчистят данъчните различия и се отчитат ценовите, разликата от 10 пъти спада на около три, но продължава да е висока. Той припомни становището на синдиката, че у нас получаваме по-малко от това, което произвеждаме, но и отчете, че през последните години компенсацията на труда расте.

Според него в България в момента имаме икономическата възможност заплащането да стигне до 60% от средноевропейското през паритетна покупателна способност до четири години. Това според него е психологическата граница, в която гражданин на Европа се чувства част от общността.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов беше по-малко оптимистичен и посочи, че според изследвания със сегашното темпо на развитие източните страни ще настигнат западните след около 200 години.

Синдикалистите от европейската конфедерация на профсъюзите и от българските синдикати бяха категорични, че в рамките на  европейската общност всички хора заслужават да живеят по достоен начин и дисбалансите в заплащането могат да доведат до огромни щети в Евросъюза, затова са необходими мерки за преодоляването им.

Според заместник социалния министър Зорница Русинова в България минималната и средната заплата са най-ниските в Европа, но трябва да се отчете значителният им ръст през последните години - над 43 на сто на минималната и средно 12 на сто на средната работна заплата. По думите й темата за по-високите доходи е важна, за да не напускат страната младите и умните хора.

На форума беше отчетено, че заплатите в България в ИТ сектора по нищо не изостават от средноевропейските, а дори сме и страната с равно заплащане между мъже и жени в този сектор.

Разликите са големи в сферите на услугите и търговията. Пламен Димитров цитира данни, според които в Германия индустрията генерира 74 хиляди евро на работник годишно, а разходите за персонал за един човек са 55 хиляди евро, докато в България при 11 400 евро производителност на работник разходите за един човек са 5 700 евро на година. Това е секторът със сериозни разминавания в заплащането, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
любима, колко да е любиима ... аз съм в България, тук работя и изкарвам за пенсията на твоите родители, ти къде си ? :):)даже те е срам да кажеш в коя държава си емигрирал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
нема раним *** Мим и некви 100хил. паразита вчерашни комунисти днешни демократи в Булгаристтан, предпочитам по 50 хил. евро на година колкот си му е реда, че и у немските сайтове не ми трият коментарите кат тука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
alphaomega
преди 5 години
Да има доза истина в това!Ако погледнем икономическите показатели веднага можем да забележим че някак съвсем "случайно" най "богатите" държави имат най високите нива на задлъжнялост. Тоест те имат пари защото са ги взели на заем и ще изплащат лихви до живот. И всичко се купува на кредит. Тоест тяхното богатство е фасадно и фалшиво.Средния американец има спестени в брой едва 2000 долара. А в същото време средния дълг на глава на населението е 215 хил. На семейство се пада по 840хил.Та и това е всъщност основата на модерния капитализъм - borrowing to the hilt.https://***.youtube.com/watch?v=8AQhuQhjb1g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
докат триете коментари и се прайте на либерасти, ше гниете в лайнна, за тва и напуснах кораба щот такива нещастниции само манипулират и крият истината, но те ората не са кьорави и се изнасят ..... вече нема и хора дет да бачкат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
А, на кухаото любимата хамерика, е се дави в собсвените ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Надявам се никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
За неразбралите, Германия, Франция, Англия, Италия, Испания и пр. доказуемо са задлъжнели до ушите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
"Кога източните страни ще настигнат западните по заплащане? "USA и ЕС са затънали в дългове. А гръмне балона, а е дошла Виденовата зима!Демек ще се изравним, когато рухнат англо-саксонската и романските цивилизации (под натиска на ордите църни оррки)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
С мутри в политиката и в правителството... на куково лято?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
рредакция бре тая дума ще да е неква много скорообидна .... :)) Така ло е ве Тиквестори ?!? .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още