IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се отърси от тревогата заради търговската война и приключи с ръст

Той обаче беше ограничен от противоречивите послания на администрацията на Тръмп

23:47 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси приключиха сесията във вторник възходящо, след като акциите на технологичните компании се възстановиха от загубите в предишните сесии. Но противоречивите послания от администрацията на Тръмп за търговията ограничиха ръстовете, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 29,83 пункта към стойността си и достигна ниво от 24282,63 пункта. Широкият измерител S&P 500 постигна ръст от 5,99 пункта до ниво от 2723,06 пункта, а енергийният и технологичен сектор отбелязаха повишение от над 1%. Технологичният Nasdaq добави 29,62 пункта към стойността си до равнище от 7561,63 пункта, а книжата на Netflix поскъпнаха с 4,52%, като се възстановиха от загубите в предишната сесия. Борса1 Борса1

Цената на акциите на General Electric постигна рязък ръст в първия ден след изваждането на компанията от Dow и тя записа най-голямата си печалба за един ден в последните повече от три години.

„Много инвеститори възприемат изчаквателен подход заради объркването около търговската политика“, казва Райън Нюман, пазарен стратег в Informa Financial Intelligence.

Финансовият министър Стивън Мнучин заяви в туит в понеделник, че съобщението на Wall Street Journal , че администрацията на Тръмп планира да ограничи китайските инвестиции в американски технологични компании е „фалшива новина“. Той обаче добави, че тези ограничения ще важат за „всички страни, които опитват да откраднат нашите технологии“.

Късно в понеделник Питър Наваро, съветник по търговската политика на президента Доналд Тръмп, каза пред CNBC, че няма планове за налагане на ограничения за инвестициите на Китай и други страни. Той също така заяви, че фондовите пазари реагират прекалено на подобни страхове.

„Има много несигурност по този въпрос. Този търговски спор кара компаниите да връщат парите в джоба си“, казва Марис Ог, президент на компанията Tower Bridge Advisors. „Те (администрацията на Тръмп) преглеждат някои от миналите мерки и казват, че те не функционират. Не зная дали Тръмп има капацитета да разреши този проблем...За щастие пазарът не е надценен в този момент“, допълва той.

Книжата на Harley-Davidson поевтиняха с близо 6% в понеделник, след като компанията обяви, че ще премести производството си на мотоциклети за Европа в заводи извън САЩ. Тръмп нападна производителя на мотоциклети, като заяви в туит, че „те ще бъдат обложени с данъци, както никога досега“. Във вторник цената на акциите на Harley-Davidson се повиши с 0,6%, като заличи предишните загуби.

Във вторник поскъпване от близо 6% на книжата си отчита General Electric, която по-рано днес обяви, че отделя своя бизнес със здравни услуги и продава дела си в Baker Hughes. Компанията обяви също, че ще запази настоящия си дивидент до завършването на отделянето.

Акциите на енергийните компании поскъпнаха с 1,5%, след като Държавният департамент нареди на компаниите, които внасят ирански петрол, да го сведат до нула до ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още