IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Западните Балкани вече са част от дневния ред на Европа

Твърде рано е да правим оценка на европредседателството, каза вицепремиерът

10:11 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Западните Балкани вече са част от политическия дневен ред на Европа, заяви пред БНР  вицепремиерът Томислав Дончев по повод края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Твърде рано е да правим оценка на европредседателството, коментира той.  Според него ефектите и политическите успехи трябва да се мерят следващите месеци, включително като се проследи как продължават придвижените досиета и темите, които влязоха  в политическия дневен ред на Европа.

Той смята, че администрациите са се справили отлично с работата си по време на председателството.

Дончев уточни, че следващото председателство ще продължи темата за Западните Балкани. „Въпросът е да продължим да поддържаме този дневен ред с други инструменти“, заяви вицепремиерът. 

По думите му членството на Македония и Албания няма как да се случи лесно, но всички рационални аргументи предполагат, че Западните Балкани в перспектива трябва да бъдат част от ЕС. „Може би задача за политиците на някои от държавите членки е да убедят техните граждани и техните общества. Съзнавам, че това невинаги е лесно“.

За многогодишна финансова рамка на Евросъюза за периода 2021-2027 година той заяви: „Предложението на ЕК ми харесва и считам, че е добро постижение, защото успява да съчетае всички стари предизвикателства, които имаме – кохезия (сближаване), конвергенция, акцент върху научните изследвания и в същото време да обърнем внимание на новите предизвикателства, свързани със сигурност, миграция, добър баланс между всички разнопосочни интереси, включително и тези след Брекзит“.

Той обясни, че структурирането на нов Европейски парламент отнема между 3 месеца и половин година, което би било проблем при приемането на бюджета.

„Тук големият проблем е цяла Европа, не България, да не закъснее много със следващия програмен период. Дупки във времето, в което не се реализира тази политика, би било щета за Европа“.

Томислав Дончев коментира и изразеното мнение на съпругата му повод на интеграцията на ромите, за което тя беше критикувана: „Имайки самочувствието на самостоятелна личност, на изграден професионалист, на пълноценен гражданин, тя има право да споделя каквото намери за добре в каквито иска формати.“

Всички вярваме в интеграцията на ромите, каза той и добави, че тази интеграция няма алтернатива, особено в сферата на образованието.

„Вярвам, че част от интеграцията са и усилията за спазването на едни и същи правила от всички български граждани. За съжаление, в някои общности имат усещането, че, бидейки малцинство, имат право да не спазват обществения ред или всички правила и закони, което трябва да бъде прекратено“, каза Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още