IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните ипотечни кредити се увеличават с над 12% за година, пресметна експерт

При потребителските кредити ръстът е скромен – с около 4,5%, посочи Иван Стойков, финансов анализатор в портала Моите пари

11:22 | 27.06.18 г. 1
Жилищните ипотечни кредити се увеличават с над 12% за година, пресметна експерт

Новоотпуснатите заеми изпреварват темпа на погасяване на вече отпуснати кредити, каза финансовият анализатор в портала „Моите пари“ Иван Стойков в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Новоотпуснатите ипотечни кредити през април са били 256 млн. лева. В сравнение със същия период на миналата година, когато са били 238 млн. лв., това е ръст от близо 8%", изчисли експертът.

Според неговите данни общата експозиция на жилищните ипотечни кредити за домакинствата в рамките на една година нараства с 12,6%, което показва, че новоотпуснатите кредити изпреварват темпа на погасяване на вече отпуснати кредити.

Само за периода април 2017 г. - април 2018 г. има 13% нетен ръст на жилищните ипотечни кредити, допълни още Стойков.

Засиленият интерес към кредити експертът отдава на факта, че в момента лихвените нива на жилищните кредити са изключително изгодни. Той посочи, че според априлските данни на БНБ, при жилищните кредити в най-популярните валути – лева и евро, в рамките на една година заемите са поевтинели с повече от половин пункт“.

„При потребителските кредити ръстът е скромен – с около 4,5%, като общата експозицията по потребителски кредити е почти 9,2 млрд. лв.“, изчисли Иван Стойков.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Поне половината жилища ще бъдат иззети от банките след спукването на балона, а той вече е станал огромен и силно изтънял от свръх голямото налягане в него. Какъв гръм ще бъде само, а? Ще се чуе надалече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още