IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5 млн. италианци живеят в абсолютна бедност

През 2017 г. броят на италианските домакинства, които живеят в абсолютна бедност е нараснал до близо 1,8 млн. при население от 60,2 млн. души

14:48 | 27.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Първо бедните&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Първо бедните". Снимка: Ройтерс

Малко над 5 млн. италианци са живели в абсолютна бедност през изминалата година, което представлява ръст от над 300 000 души в сравнение с предходната 2016 г., когато са били 4,7 млн. души. Това показват данни на статистическата агенция Istat, цитирани от Bloomberg.

Абсолютната бедност е фиксирана икономическа позиция, при която граждани не могат да си позволят кошница от стоки и услуги, необходими за приемлив начин на живот.

През 2017 г. броят на италианските домакинства, които живеят в абсолютна бедност е нараснал до близо 1,8 млн. при население от 60,2 млн. души.

Ръстът при обедняващото население е по-голям в южните части на страната, както и на островите Сицилия и Сардиния. Там то е 10,3% през изминалата година от 8,5% през 2016 г. Според данните бедността на национално ниво е нараснала значително през последните години.

Вицепремиерът Луиджи ди Майо заяви във вторник в Рим, че бъдещето на новото правителство зависи от борбата с бедността. Той използва данните на Istat в подкрепа на своето предложение за „граждански доход“ в подкрепа на бедното население.

„Не е възможно да продължаваме така и нямаме време за губене“, написа по-късно във Facebook той, призовавайки за по-бързото въвеждане на мярката.

Идеята на „гражданския доход“ е най-бедните да получават месечно сума от 780 евро, като безработните са длъжни да си търсят работа и да приемат една от първите три оферти за работа, които им предложат. Тя бе и едно от основните предизборни предложения на партията „Пет звезди“, чийто лидер е Ди Майо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Да ги оплачеш горкичките.Направо се редят на опашка за емигриране в БГ, Русия пък ако ще и във Виетнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още