IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната лихва по депозитите на домакинствата се повиши през май

Лихвените нива на спестяванията на бизнеса отбелязаха намаление както на месечна, така и на годишна база

17:06 | 27.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата в България отчитат минимални изменения при сключване на нови договори през май, показват предварителните данни на Българската народна банка. Но докато лихвените проценти на спестяванията на гражданите се увеличават в сравнение с април, то средната лихва на депозитите в новите договори с банките на фирмите намалява.

В централната банка изчислиха, че на годишна база средният лихвен процент по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове се понижава с 0,07 пр.п. до 0,17%, а по тези в евро – с 0,04 пр.п. до 0,18%.

В сравнение с април 2018 г. средната лихва обаче се повишава с 0,03 пр.п., а по тези в евро – с 0,02 пр.п.

 ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Заради страха, след погрома на КТБ, както и нулевите лихви по депозитите много от спестяванията на хората останаха под дюшеците, сейфове и депозитни касети и другаде. Това са още десетки милиарди голяма част, от които биха се изкарали и налети в банките, при едно увеличение на лихвите по депозитите. Банките раздадоха доста пари, те тва им е работата, но не си взеха поука от 2007 - 2008 кога гръм ги удари с над 25 - 30% необслужени кредити, от които повечето още не са изчистени. Сега отново кат се пукне имотния балон, което е неизбежно, ударната вълна ще бъде доста по - силна от предишната. Тоест, при наличието на неизчистени проблеми, да им се стоварят нови, още по - големи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Като си помисля , че балона се надуваше още при лихви по кредити 15% и по депозити 9% те. при лек повей на вятъра . Сега се надува при огромна тяга - около 0 та . А и цялата тази ликвидност. Не мога да си представя къде ще търсят спасение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
Раздадоха депозитите като кредити, сега трябва да попълват наново запасите и почваме да вдигаме лихвите, за да зарибим отново шараните. Доколкото знам във фонда за гарантиране има някви мижави 300 млн. Недайси боже от сценарий КТБ или 1986...Като ги знаем нашти политици и олигарси кви са алчни? Преди време ги наричахме кредитни милионери, сега ще им викаме кредитни милиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още