IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството започва да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Процедурата за избор на инвеститор и структурирането на проекта трябва да са готови до 31 октомври

13:51 | 27.06.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На днешното си заседание правителството възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да започне действия по търсене на възможности за изграждане на втората ядрена централа у нас, съобщават от Министерския съвет. В срок до 31 октомври 2018 година Теменужка Петкова трябва да разработи процедурата за избор на инвеститор и възможности за структурирането на проекта.

Тя ще има и задължението периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.

Ще бъде търсен стратегически инвеститор, който на пазарен принцип и без държавни гаранции ще построи АЕЦ "Белене". Преди това активите и пасивите на дружеството ще бъдат извадени от Националната електрическа компания (НЕК) в отделно проектно дружество.

Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото в началото на юни от Народното събрание на решение за възобновяване на работата по централата.

В решението си министрите изрично са записали, че проектът трябва да бъде реализиран без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Инвеститорът няма да разчита и на пазарни гаранции.

Според изявленията на вицепремиера Томислав Дончев има четири компании, които имат интерес към АЕЦ "Белене". Официално заявление подадоха китайската CNNC, френската Framatom, както и руската Росатом.

В един от вариантите за централата, обсъждан от правителството и парламента, държавата трябва да участва с апортна вноска в проекта, в която влизат всички активи - оборудване, площадка, разрешителни и т.н. Надеждите са, че с тази апортна вноска България ще може да си осигури блокираща квота в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 5 години
2023 ще има преглед с цел евентуално повишаване на целите :) а ако целта на Бяленя е да затвори мините да си го кажете овреме та да мое да срещнете миньорската либофффффф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Де полека - до 2023 - я хамилата, я хамиларя - сичко тече, сичко се променя. Плюс това - от 32% до 100% къв ток се предвижда? *** форевър? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 5 години
У грешка си голема - 1. За примерати а турската АЕЦ - има фиксирана цена , нема пазар 2. Брса , борса *** за тия дет са с договори правителсството ша покрива разликата . И не се нервя , просто никой не кометира че има договорени цели за ВЕИ и за БГ те са барем двойни от сегашното ниво - демек позицията на ЕС е ясна : инвестирайте в квот искате ама към 2030 32 % от потреблението да е възобновяемо . Личното ми мнение е че тоя текса уби всякакви ядрени опити у европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Споко бре, що се нервиш? Тоя дето ше я строи, ако се намери такъв, ше си прави сметката и ше си търси пазар. Нали ше е частен проект - кво те интересува как ше го строи и как ше го оперира? Ти шси купуваш от ония 32% - нали сичко ше излезе на борсата - шси избираш - кеф ти зелен ток, кеф ти червен, кеф ти черен... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 5 години
Абе тука що никойДелът на енергията от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС. В споразумението е включена клауза през 2023 година за ревизия на постигнатите от страните-членки резултати, предаде БНР. Къв АЕЦ бе ? Вие се шегувате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Не им трябва блокираща квота и изобщо да участват в съдружия. Идеалният вариант ще бъде, ако се спазарят с Атомстрой за същата схема като при турската Акую - BOO (Build-Own-Operate). Руснаците си я строят и си я трошат от главата, докато си избият парите. Ще плащат на НЕК нещо като лизинг или наем за нашата част от оборудването и толкоз. После, като се изплати, ше седнат да се разберат какво да правят нататък. Ако има хляб в тая централа, ще се намери кой да я направи. Ако няма - никой нема да се занимава и толкоз - сичко вече ше е ясно, а не некви политически алабалистики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Настойчиво ни зарибяват с т.нар. "блокираща квота". Не съм специалист, но мисля, че такава може да се договори и при по-малък дял - не е необходимо да си търсим повод да вземаме заем от руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още