IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От догодина заявленията за социални помощи ще могат да се подават електронно

Отпада и изискването за прилагане на удостоверение за наследници в оригинал, когато се изисква само за справка

14:27 | 27.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промени в  Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване ще намалят административната тежест за гражданите, които тя засяга. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Измененията произтичат от последните промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, в сила от 1 юли 2018 г., свързани с правото на отпуск и парично обезщетение на осиновителите на деца до 5-годишна възраст.

Създава се възможност за подаване на заявленията за получаване на парична помощ при смърт на осигурено лице и на неполучени от починало лице парични обезщетения и помощи по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код на подателя. 

С оглед необходимостта от технологично време за стартиране на процеса по приемане на заявленията по електронен път, се предвижда съответните разпоредби да влязат в сила от 1 януари 2019 г. 

Промените предвиждат да отпадне необходимостта към заявлението-декларация за изплащане на парична помощ при смърт на осигурено лице да се прилагат някои документи, сред които оригинално удостоверение за наследници и декларация дали родителите на починалото осигурено лице са живи.

Отпада и изискването за прилагане на удостоверение за наследници в оригинал, като се предвижда, че при подаване на заявление-декларация за изплащане на неполучени от починало лице парични обезщетения и помощи удостоверението за наследници се прилага само за справка, уточняват още МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още