IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът коригира проекта за нови военни кораби

Два вертолета Cougar ще бъдат оборудвани за гасене на горски пожари

14:29 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Проектът за придобиване на два нови патрулни кораба за военноморските сили беше коригиран днес от правителството. Управляващите предлагат на Народното събрание да приеме актуализирания проект, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Припомняме, че инвестиционният проект за придобиване на два многофункционални патрулни кораба беше приет от Министерския съвет на 1 април 2016 г. и от 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г. Оферта беше представена от един участник в процедурата през октомври 2017 г. 

Изпълнението на проекта се забави, тъй като с последвали промени в данъчното законодателство беше начислено ДДС върху крайната цена и изпълнителят не подписа договора.

В днешното съобщение се казва, че новите кораби ще участват в широк спектър  морски операции на НАТО и ЕС и ще заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация.

Отчитат се промените в Закона за ДДС, считано от 1 януари 2017 г., след приемането на проекта от Народното събрание през 2016 г.

Максималната прогнозна стойност на проекта се увеличава на 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв. спрямо приетия през 2016 г. проект за инвестиционен разход (820 млн. лв.), е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.

Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов продукт или производство по лиценз и 2) комбинация от нов продукт и модификация на съществуващ.

С друго свое решение правителството одобри допълнителни разходи за 310 хил. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Със средствата  два вертолета Cougar AS-532-AL ще бъдат дооборудвани за  гасене на горски пожари от въздуха. Предвидена е също първоначална подготовка на екипажите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още