IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кого защитава европейският бюджет - хората или границите?

Преговорите по новата бюджетна рамка на ЕС вече започнаха и предвиждат орязване на кохезионната политика и повече пари за отбрана

19:35 | 27.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз се нуждае от бюджет, който да защитава бедните, а не границите и отбранителната индустрия, пишат в коментар за EurActiv Лео Уилямс, директор на Европейската мрежа против бедността, и Вито Телеска, президент на Италианската мрежа против бедността.

Преговорите по новата бюджетна рамка на общността вече започнаха през май, посочват те. Накъде се насочват парите обаче е показателно какви са политическите приоритети. Те сякаш не взимат предвид 118-е млн. европейци, които живеят в бедност и техните искания - инвестиции в социалната сфера, здравеопазването и социална подкрепа.

Бедните европейци не искат да разчитат на хранителни банки, а в последните години броят на хората, които се обръщат към тези институции, расте, но не искат да бъдат част от 10-те процента работещи бедни.

Европейската комисия предлага за Бюджет 2019 някои много необходими стимули за борба срещу бедността и социалното изключване - основно чрез Европейския социален фонд. Но в предложението се включва и намаляване на разходите за кохезионната политика със 7%, докато бюджетът за отбрана расте 22 пъти, за сигурност - с 40%, и са предвидени повече разходи за защита на границите, включващи и назначаването на нови 10 хил. граничари.

ЕК нарича този бюджет "защитаващ и даващ власт". Но кого или какво пази той, се питат анализаторите. Според тях това ще са границите и отбранителната индустрия, а не 25-те процента европейци, които са в риск от бедност и това повдига много важни въпроси за бъдещето на Европа.

"Това не са политическите послания, които можем да изпратим на гражданите", пише още в коментара, публикуван в EurActiv. Образованието за бедните и социалното включване са публични блага и трябва да бъдат определяни като с най-висок приоритет за политиците.

Лидерите на ЕС трябва да го имат предвид по време на Европейския съвет, който ще се проведе на 28-29 юни, заявяват още анализаторите.

За тях намаляването на парите по кохезионната политика е неприемливо и инвестициите в социални дейности никога не бива да се приемат като излишен разход. Тези разходи са благо за всички европейци и с тях се постига борбата срещу бедността и социалното изключване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Няма смисъл от това да се назначават нови статисти на границата маскирани като граничари, защото те не само, че не пазят границата, а помагат на пришълците от африка и арабия как да искат "убежище". При такива европейски граничари врагове не ни трябват. А от инвестиции в социални фондове за бедни полза пак няма защото 95% от парите ще попаднат в ръцете на пак кафяви/черни или брадати пришълци с по 4 жени и 20-на деца, за да не живеят те бедно, а европейските бели пенсионери ще се радват на 300 евра пенсия в най-богатите страни на ес... При така зле скроен бюджет нова криза не ни трябва ние ще усещаме такава постоянно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още