IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството продава 9 незастроени имота в икономическа зона "Божурище"

Целта е да се улесни достъпът на повече компании до икономическата зона

17:21 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Правителството реши 9 незастроени поземлени имота на територията на „Икономическа зона София – Божурище“ да бъдат продадени, съобщи пресцентърът на МС. Те се намират в с. Гурмазово, местност Спорното, община Божурище, Област София. Продажбата им ще бъде осъществена след провеждането на търг или конкурс от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

Мотивът за взетото решение е да се улесни достъпът на повече компании до Икономическа зона „София – Божурище“, като се предвидят по-облекчени условия от тези, регламентирани в Закона за насърчаване на инвестициите.

Едни от тези условия са: по-широк кръг от икономически дейности и по-нисък праг на инвестициите, но при запазване на изискванията, които имат за цел да гарантират изпълнението и поддържането на инвестицията.

Министерският съвет обяви също имоти – публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост, намиращи се в области Пазарджик, Кърджали и София.

Първият имот, досега управляван от Медицинския университет – Пловдив, но с отпаднала за висшето учебно заведение необходимост,  ще бъде прехвърлен на община Пазарджик за нуждите на Средно училище „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик. Той се намира на ул. „Неофит Бозвели“ № 29 и представлява терен с площ 7092 кв. м и включва 5 сгради.

Вторият имот, който е управляван от областния управител на област Кърджали, вече не е необходим за административни дейности и поради това ще бъде предложен за продажба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Имотът се намира в град Джебел на ул. „Еделвайс“ № 29 и представлява две стаи и зала с обща застроена площ 140,60 кв. м на трети етаж на триетажна сграда.

Третият имот с променен статут е Професионалната гимназия „Георги Сава Раковски“ в гр. Костенец, чиято собственост ще бъде предоставена на община Костенец. Досега учебното заведение е било управлявано от Министерството на образованието и науката, но е с отпаднала за ведомството необходимост, тъй като е обявено за общинско училище.

С друго свое решение Министерският съвет одобри прехвърлянето на два имота на Столична община и на община Тетевен. Столична община получава безвъзмездно право на собственост върху държавен имот, представляващ терен с площ 195 кв. м., с цел изграждане на детска площадка в район „Нови Искър“.

Освен това собствеността върху Професионалната гимназия по строителство, електротехника и услуги в град Тетевен ще бъде безвъзмездно предоставена на община Тетевен. Досега гимназията е била публична държавна собственост, управлявана от Министерството на образованието и науката като неин принципал. Учебното заведение е с отпаднала за ведомството необходимост, тъй като е обявено за общинско училище.

Осигурени ще бъдат имоти за изграждането във Варна на центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи и за деца с високорисково поведение и потребност от специални здравни грижи. Изграждането им ще стане по проект на Министерството на здравеопазването по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020.

За тази цел правителството прехвърля на министерството управлението на два имота. По процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца“ ще бъде прехвърлено управлението на терен с площ 27 120 кв. м. на ул. „Овеч“. Вторият имот, който ще бъде прехвърлен, представлява публична държавна собственост с площ 4429 кв. м на ул. „Брегалница“ №3 в града.

Министерският съвет също обяви за публична държавна собственост и имоти, намиращи се в областите Враца и Русе. Първият имот се предоставя на Националната агенция за приходите (НАП), за нуждите на Териториалната дирекция на НАП - Велико Търново. Той се намира в Източна промишлена зона, гр. Враца, и представлява урегулиран поземлен имот с площ 609 кв. м., заедно с построената в него двуетажна сграда със застроена площ 258 кв. м. Чрез предоставеното право на управление се обезпечава необходимостта от допълнителни административни площи на територията на град Враца.

Имотите в област Русе, които досега са били частна държавна собственост, се намират в градовете Две могили, Ветово и Сливо поле. Те са с обща площ от  3756 кв. м и представляват прилежащи терени на филиалите на Център за спешна медицинска помощ - Русе. Тези имоти са предоставени за управление на Министерството на здравеопазването за нуждите на спешния център с цел бъдещото му целесъобразно и ефективно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още