IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси намериха подкрепа в по-мекия тон на администрацията на Тръмп

Растящите цени на петрола също стимулираха пазарите в Европа

19:00 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари закриха сесията в сряда с повишения, след като инвеститорите приветстваха ралито на цените на петрола и смекчаването на тона на САЩ в търговските отношения с партньорите, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,68%, преодолявайки първоначалните спадове от сутрешната сесия. Почти всички сектори приключиха на зелено, с изключение на банките и застрахователния сектор, които се оказаха под лек натиск.

Повечето европейски пазари се възстановиха. Британският индекс FTSE се вдигна с 0,98%, френският САС 40 – с 0,89%, а най-слабо бе повишението при германския DAX 0,86%. Регионът като цяло получи подкрепа в следобедната търговия, след като Wall Street стартира с ръстове своята сесия.

Секторът, който поведе останалите, бе енергийният, отчел увеличение от 2,5%. Той бе подкрепен от новината, че САЩ са поискали във вторник всички страни да спрат вноса на ирански петрол от ноември.

Ходът засили опасенията за недостиг от суровината в момент, в който производството на Венецуела спада, а пазарът се бори с краткосрочните прекъсвания на добива в Канада и Либия. Цените на петрола се повишиха в сряда, като фючърсите върху Брента и WTI записаха увеличения от по почти 1%. На този фон Saipem и Tullow Oil поведоха сектора, като акциите им поскъпнаха с по над 5%.

На корпоративния фронт цената на книжата на Imerys се вдигна с 3,5%, след като Exane BNP Paribas завиши препоръката си за акциите на „outperform”. След забележителна сесия във вторник Eurofins Scientific продължи с доброто си представяне. Акциите на компанията поскъпнаха с над 7,5%, след като Jefferies повиши рейтинга им от „hold” на „buy”.

Rubis обаче се срина до дъното на индекса – със спад от 4,5%. Причината бе, че Berenberg понижи ценовата си цел за акциите до 62 евро от 67 евро. В същото време книжата на 1&1 Drillisch поевтиняха с над 8%, тъй като Commerzbank понижи рейтинга си за акциите ѝ до „hold” от „buy”.

От гледна точка на публикуваните днес данни доверието сред френските потребители е спаднало до най-ниските си нива от почти две години през юни заради опасения около инфлацията и личните финанси, които са забавили инерцията. В същото време моралът сред италианския бизнес отчете ръст, след като след месеци на политически застой в страната бе сформирано ново правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още