IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара обвини ЕС в лицемерие заради доклада им за преговорите за членство

Според документа Турция не е успяла да отговори на европейските стандарти в редица области

20:03 | 27.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция обвини в сряда Европейския съюз в лицемерие и непоследователност заради доклад, който казва, че Анкара „се отдалечава“ от блока и че членството ѝ за евросъюза е в застой, предава Ройтерс.

Докладът, който бе приет от министрите на ЕС в Люксембург във вторник, бе представен два дни, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели нов петгодишен мандат, а с това и нови изпълнителни правомощия чрез реформа на конституцията.

ЕС, обезпокоен, че Турция се придвижва към авторитарен режим, не поздрави Ердоган за победата му, макар че лидерите на някои страни членки, включително Германия и Франция, го направиха. Европейската комисия каза в понеделник, че се надява Турция да остане ангажиран партньор.

В свое изявление Съветът по общи въпроси на ЕС каза, че Брюксел не може да отвори нови „глави“ от преговорите за членство или да осъвремени митническия съюз между ЕС и Турция, тъй като Анкара не е успяла да отговори на европейските стандарти в редица области.

Това предизвика гневен отговор от Анкара, според която членството в ЕС остава стратегическа цел въпреки влошаването на отношенията, особено след опита за преврат през 2016 г., който според критиците е довел до репресии от страна на Ердоган.

„Несправедливото и нечестно отношение на ЕС към Турция може да бъде видяно още веднъж“, каза турското външно министерство в свое изявление.

„Лицемерно и непоследователно е [ЕС] да твърди, че нашата страна е тази, която се отдалечава от процеса [по присъединяване] въпреки позицията на ЕС“, се казва още в изявлението.

Анкара, чиито преговори за членство започнаха през 2005 г., отдавна се оплаква от определяните от нея двойни стандарти на ЕС. Някои страни членки като Австрия открито се противопоставят на кандидатурата на Турция – огромна, предимно мюсюлманска страна с население от 81 млн. души.

Турция твърди още, че ЕС не е изпълнил обещанията си от споразумението от март 2016 г., с което бе договорено Анкара да ограничи броя на незаконните мигранти, преминаващи към Европа.

Туция намали сериозно броя им, но ЕС тепърва трябва да изпълни обещанията си да позволи на турците безвизово пътуване в блока и да осигури значителна финансова помощ за 3,5 млн. сирийски бежанци, които към момента са в Турция.

В доклада си министрите от ЕС казват, че „конструктивното сътрудничество“ на Турция е осигурило „ясни резултати“, но не се ангажират с изпълнение на обещанията от страна на блока.

С тези заключения ЕС обявява, че няма да изпълни ангажиментите си от споразумението от 18 март (2016 г.)“, написа турският министър за ЕС Омер Челик в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Туурците са си лицемерни по природа откак съществуват като племе и етнос..Защо се обиждат от лицемерието на другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
popo323
преди 5 години
Стига бе , дори думата "турци" ли стана вече обидна ,че я редактирате ! Как да им викаме азиатско - европейски човеци ли , нещо афро - американски *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
popo323
преди 5 години
Това *** са ненадминати по наглост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още