IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На академичното образование в IT сектора му липсва практика, смята експерт

Всяко лято правим лятна академия с безплатно обучение, обяви Маргарита Наумова, основател на Инспирит

10:45 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На академичното образование в IT сектора му липсва практика, смята експерт

На академичното образование в IT сектора у нас липсва фокусираност и практика и това е една от причините, поради които хората излизат неподготвени, каза Маргарита Наумова, основател на компанията „Инспирит“, фокусирана изцяло върху SQL Server Data platform, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира, че пропуските са на много места. Една от основните причини за липсата на практика е, че много от преподавателите са част от академичния свят и реално не познават тази практика.

"В обучението не може да има само лекции и теория, нужна е и практическа насоченост", категорична е Наумова.

Маргарита Наумова започва да преподава в Икономическия университет във Варна, но усеща, че има нужда да види практически нещата и как работят технологиите, когато създават полезни неща за хората и за бизнеса най-вече. Пътят ѝ я води до Microsoft. Следващата ѝ стъпка е кандидатстването за мастърклас в централата на Microsoft в Сиатъл.

Завръщайки се в България тя създава консултантската фирма „Инспирит“ и се опитва да отдаде принос за образованието в IT сферата в България.

"Всяко лято правим лятна академия при нас с цел да дадем възможност за безплатно обучение на хора, които са преминали през технологичната общност, завършили са специалност в областта на IT или подобна", разказа още експертът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Инвестиция в образованието и изграждането на млади специалисти е целта и на първата у нас „Академия за финансови анализатори“, която Investor.bg и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стартираха. Тя ще даде възможност на двама студенти да получат пълни стипендии за обучение в магистърска програма „Финанси“ във ВУЗФ, а след това да се реализират професионално – със стаж в Bloomberg TV Bulgaria и предложение за работа в Investor.bg или Bloomberg TV Bulgariа след края на магистратурата си.

Кандидатите трябва да изпратят анализ по една от три актуални финансови теми до 20 септември на info@investor.bg. Подробности може да откриете тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още