IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е готова на сделка с Меркел за обратното връщане на мигранти

Алексис Ципрас заяви, че е съгласен на подобно споразумение, давайки надежда за решаването на политическата криза в Германия

11:12 | 28.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да сключи двустранно споразумение с германския канцлер Ангела Меркел, което да улесни обратното връщане на мигранти. В интервю за Financial Times той посочва, че е отворен към подобна сделка, която да ограничава „вторичното движение“ на хора, които пристигат на южната граница на Европейския съюз, но впоследствие се насочват на север.

Подобно споразумение може да се окаже от решаващо значение за канцлера. Тя получи ултиматум от лидера на коалиционния си партньор Християнсоциален съюз (ХСС) и външен министър Хорст Зеехофер, който обеща да започне връщането на мигранти, ако Меркел не се договори с другите европейски страни. Конфликтът в управляващата коалиция поставя под заплаха четвъртия мандат на Меркел след едва три месеца на власт.

Срокът за канцлера изтича след края на двудневната среща на върха на ЕС, която започва днес в Брюксел.

„Не ни интересува фактът, че може би ще има някои завръщащи се от Германия, ако това ще помогне да се изпрати сигнал до трафикантите“, заяви Ципрас. Той допълни, че съществуващият европейски закон за връщане на бежанци в първата европейска държава, в която са се регистрирали, известен като Дъблинското споразумение, е „отживелица“.

Според европейски дипломати властите в Берлин са се свързали с Италия, Гърция и всички свои съседи в опит да сключат двустранни споразумения, като евентуално са били предлагани и финансови стимули.

Според един от източниците на Financial Times Берлин е предложил на Рим помощ за италианските проблеми в банковия сектор в замяна на сделка за вторичното движение, въпреки че според него подобно предложение няма да бъде прието от италианските лидери.

По думите на Ципрас сделката с Германия няма да има голям ефект върху страната му, тъй като между 50 и 100 души месечно пресичат северните гръцки граници. Въпреки това той даде сигнал, че евентуално споразумение с Берлин ще бъде обвързано с желанието на Атина за решаване на въпроса с разделянето на мигрантски семейства, част от които трябва да останат в Гърция, а други продължават пътуването си на север.

По думите му в страната му има около 2500 души от такива семейства.

Ципрас, чието правителство миналата седмица сключи решаващо споразумение за облекчаване на гръцкия дълг с Германия и други правителства от еврозоната, заяви, че залозите в мигрантския дебат са високи. „Смятам, че дилемата, която имаме пред нас, е по-сериозна от... споразуменията за вторичното движение“, посочи той и допълни, че въпросът е „каква Европа искаме“.

Според гръцкия премиер дългосрочно решение би могло да бъде постигнато само чрез всеобхватна реформа на законодателството за граничния контрол, международни споразумения, сътрудничество със страни извън ЕС, както и законни възможности за миграция.

„Не смятам, че въпросът с миграцията ще приключи след евентуален пробив на Европейския съвет“, заяви Ципрас, имайки предвид започващата днес среща на върха. Според него проблемът „ще остане за дълго време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
popo323
преди 5 години
Гърците се продават , ама за стотици милиарди евро , тезиса по хитри и от сто невестулки заедно .Сигурно зад кадър всичко звучи така , опростявате ни още 300 милиарда и ни гарантирате нови 300 милиарда , икономическите трикове са си ваша работа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Няма проблем. Да ги вземне всичките. И да ги настани по островите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Ами ако вдигнем една още по-яка бетонна стена по българо-гръцката граница къде ще ги препращаш бе византиецо продажен???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още