IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са основните писти за реформа в еврозоната?

В петък лидерите на ЕС ще обсъждат финансовата политика на съюза, акцентът на лидерите днес е миграционната политика

13:24 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителите на ЕС трябва да разгледат утре различните варианти за реформа в еврозоната, за да може тя да устоява по-добре на кризите, но вероятно няма да стигнат до важни решения, както се очакваше първоначално, предаде Франс прес.

В петък сутринта в Брюксел ще се срещнат лидерите на 27 страни - Великобритания е изключена заради Brexit. Те ще обсъждат финансовата политика на съюза. Днес през първия ден от срещата на върха основният акцент ще е върху миграционните предизвикателства. 

Утре 27-те ще работят върху предложенията, направени от двете големи сили в икономиката на еврозоната - Франция и Германия - на 19 юни в Месеберг (близо до Берлин).

Бюджет на еврозоната

Основната идея на президента на Франция Еманюел Макрон за единен бюджет на еврозоната, която предизвика различни мнения, се споменава само косвено в проекта за заключителна декларация на срещата на върха, според Франс прес.

В Месеберг германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепата си за предложението на френския си колега, но в по-малко амбициозен вариант от първоначалната концепция.

Берлин е отворен към един по-скромен проект за бюджета на ЕС, като никаква конкретна сума не е цитирана и той трябва да бъде одобрен от 27-те страни членки на ЕС, а не само от 19-те страни в еврозоната.

Холандия даде ясно да се разбере, че не вижда ползата от подобна инициатива, а други страни, без открито да се противопоставят на идеята за единен бюджет, изразиха съмненията си по предложеното от Париж и Берлин финансиране. Люксембург и Ирландия например не са благоприятно настроени към въвеждането на нови данъци върху храната.

Европейски валутен фонд

Страните могат по-лесно да достигнат до консенсус по предложението на Франция и Германия за засилване на ролята на Европейския механизъм за стабилност, основния инструмент за "гасене на пожари при дългови кризи.

Ръководителите са склонни да му дадат нова функция - на кредитор от последна инстанция - със сума от около 60 милиарда евро. Тя ще се отпуска, когато всички страни в еврозоната, определят като системна слабостта на голяма банка.

Европейският механизъм за стабилност, който действа като защитна мрежа, трябва да си върне парите впоследствие от европейския валутен фонд, захранван чрез вноските на банките от еврозоната.

Банков съюз

Банковият съюз, който бе създаден след финансовата криза, която разтърси ЕС през 2008 година, все още не е изцяло завършен.

От години Германия настоява за създаването на система за гарантиране на вноските, защото се страхува, че германските вложители ще трябва да плащат за банките на южните страни като Италия, които са обвинявани, че управляват по-лошо финансите си.

Целта на системата е да избегне паника сред вложителите, които да се втурнат към гишетата на банките си, ако те имат трудности. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още