IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва борбата със спекулациите на имотния пазар в 30 големи града

Цените на имотите в Китай нараснаха от 2016 г. насам, като накараха правителството да приеме твърди мерки в над сто града

15:44 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай съобщи, че ще възобнови усилията си да се справи с нередностите в недвижимите имоти в 30 големи града от юли до края на декември, като мобилизира правомощията на седем големи държавни агенции за овладяване на растящите цени, съобщава Ройтерс.

Цените на имотите в Китай нараснаха от 2016 г. насам, като накараха правителството да приеме твърди мерки в над сто града с цел ограничаване на търсенето на фона на опасенията за балон. Но цените на новите жилища през май отбелязаха най-бързия си ръст от почти една година въпреки охлаждането на имотния пазар в големите градове, което означава, че купувачите вероятно се местят в по-малки градове.

Ръководителите в страната внимават да не натиснат спирачките твърде рязко, тъй като недвижимите имоти остават голям двигател на икономиката. Ратежът на втората по големина икономика в света е застрашен от забавяне, тъй като властите опитват да овладеят бързия ръст на кредитирането в момент, когато търговското напрежение създава безпокойство за прерспективите пред икономиката на страната.

Ограничителните мерки ще бъдат взети от държавни органи, включително министерството на жилищата и министерството на обществената сигурност, както и от банковите и застрахователните регулатори, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на министерството на жилищата.

Те ще бъдат съсредоточени върху овладяването на спекулациите, като се борят с незаконните агенции, строителни компании и фалшиви обяви.

Сред 30-те града, които ще бъдат подложени под наблюдение, са четирите най-големи града в страната, включително Пекин и Шанхай, както и главни градове на провинции като Ухан и Чънду и по-малки градове като Ичан и Фошан.

В съобщението се казва още, че мерките са насочени срещу нередности като манипулирането на цените, преднамереното задържане на продажбите, незаконното предоставяне на кредити за първа вноска и публикуването на невярна информация за цените, която подвежда купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още