IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите британци предпочитат да инвестират в биткойн, отколкото в имот

Представителите на поколението Y смятат закупуването на дом за голям риск

16:37 | 01.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три четвърти от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) във Великобритания биха предпочели да вложат парите си в акции, облигации или биткойн вместо в имоти, показва изследване на строителната компания Get Living, цитирано от Financial Times.

Според него младите хора обръщат гръб на отслабващия имотен пазар в страната. Една пета от хората на възраст между 21 и 35 години биха предпочели да инвестират в криптовалутата биткойн, отколкото в имот, а друга една пета смята, че банковата сметка е по-добра инвестиция от жилището.

Около две трети от участвалите в допитването 3 хил. британски младежи наемат дома, в който живеят. Около половината от младите собственици на жилища пропоръчват на наемателите да продължат да живеят под наем.
Над половината от представителите на поколението Y споделят, че инвестицията в имот близо до мястото, където живеят в идните пет години е „висок риск“.

Около половината от участниците в допитването заявяват, че след придобиването на жилище са заживели на по-неудобно място, а 45% казват, че са пропуснали „прекрасни възможности за работа“ заради „неудобното“ местоположение на дома им.

Докладът установява още, че младите хора са предпазливи, когато става въпрос за инвестиции в имоти. Тяхното поведение съответства с това на собствениците на жилища с инвестиционна цел, които избягват да се сдобиват с нови жилища за отдаване под наем заради фискалните мерки на правителството.

През 2016 г. бившият министър на финансите Джордж Озбърн въведе по-висок гербов налог с 3 процентни пункта за жилища с инвестиционна цел и втори домове.

За разлика от инвеститорите, които купуват допълнителни жилища, хората, придобиващи имот за собствено ползване, се възползват от мерките на правителството в подкрепа на собствеността върху жилища, включително програмата Help-to-Buy.

Въпреки това собствеността върху имот остава извън обсега на мнозина, тъй като цените на жилищата надхвърлят ръста на заплатите в много части от страната.

Отделно изследване, публикувано тази година от института Resolution Foundation, установи, че една трета от младежите няма да могат да си позволят собствен дом, докато се пенсионират.

Но има признаци за охлаждане на пазара. Последните данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти установи, че британският жилищен пазар е останал без промяна през май. Според компанията Nationwide цените на жилищата в Лондон са намалели за първи път от 2009 г. миналия септември, докато цените на жилищата в цялата страна са отбелязали спад с 0,2% в последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още