IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бунтът на машините: Какви рискове носи изкуственият интелект за икономиката?

Разпространението на иновационните технологии ще повиши икономическия ръст, но носи и нови предизвикателства

18:14 | 29.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въвеждането на изкуствения интелект напълно ще измени световната икономика, но същевременно ще създаде и редица опасности за нея. Сред печелившите ще бъдат застрахователните компании, чиято работа ще се увеличи заради рисковете, създавани от технологичната революция, пише в коментар за Forbes Николай Клековкин, цитиран от БТА.

Темповете на годишен икономически растеж в редица развити страни в близко бъдеще могат да бъдат удвоени благодарение на повсеместното въвеждане на изкуствения интелект.

Разпространението на иновационните технологии обаче носи и нови предизвикателства. Застрахователните компании ще имат нужда от нови стратегии за управление на риска, за да максимизират предимствата от въвеждането на изкуствения интелект в обществото и бизнеса.

Очаква се към 2035 година технологиите, основаващи се на изкуствения интелект, да увеличат производителността на корпорациите от 16 отрасъла в 12 страни със средно 38%. Това сочат данни от анкета сред 1911 експерти по риска, проведена от Allianz в редица страни през 2018 година. Разпространението на технологиите, основаващи се на изкуствен интелект - от чатботове до автономни автомобили - неумолимо трансформира промишлеността и обществото.

Изкуственият интелект вече се използва за повишаване на производителността на труда чрез уникална информация, получена от анализ на данни, както и чрез автоматизиране на прости задачи. Очаква се технологиите, създадени чрез изкуствения интелект, да се увеличават и частните компании започнаха да отделят все по-големи инвестиции, за да се възползват първи от техните предимства.

Нови възможности и опасности

Експерти оценяват степента на влияние на изкуствения интелект и другите иновационни технологии върху икономиката по-високо от, да кажем, влиянието на политическите рискове и климатичните промени. При това мнозина от специалистите отбелязват евентуални негативни последици от въвеждането на иновациите.

Например, проникването на изкуствения интелект в производството може да засили уязвимостта на автоматизираните, автономни или самообучаващи се машини от кибер опасности, както и вероятността от мащабни нарушения в работата и загуби, особено ако става дума за жизненоважна инфраструктура.

Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Във фирмата в която работя се занимават с ИИ и си нямате на идея, колко в началото сме от истинския ИИ. Да не говорим, че хардуера за него, струва наистина пари, а не като половината щайги в България, 3-та ръка, с някакъв селерон, от времето когато съм бил ученик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още