IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в България е един от най-непрозрачните в Европа

Страната ни е поставена на 49-о място сред 100 страни в индекса за прозрачност на имотните пазари на консултантската компания JLL

10:42 | 29.06.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България заема едва 49-о място сред сто страни в индекса на консултантската компания JLL на най-прозрачните имотни пазари в света. Позицията поставя страната ни в групата на полупрозрачните имотни пазари. Пазарът на недвижими имоти у нас е третият по непрозрачност в Европа, като след България на Стария континент са само Украйна и Беларус, съответно на 69-о и 88-о място.

Сърбия се намира на две места преди България и е поставена на 47-а позиция, а имотните пазари в Гърция, Турция и Румъния също са класирани преди този в страната ни и заемат съответно 43-о, 41-о и 29-о място.

Консултантската компания е оценила страните в категории като инвестиционно представяне, пазарни основи, регулаторни и правни системи, процес на сделките, устойчивост. Всяка категория получава оценка от 1 до 5, като 1 е най-високата оценка, а 5 – най-ниската.

България получава най-ниска оценка за инвестиционно представяне от 4,1, а най-висока за процес на сделките – 1,8.

The World of Transparency

Прозрачността на имотните пазари в света постепенно се подобрява, като 85% от тях показват по-добри резултати в сравнение с две години по-рано, когато беше публикуван последният индекс на JLL. Но има усещане, че нарастващите очаквания на инвеститорите, наемателите и обществото като цяло надвишават действителната степен на промяна, отбелязва консултантската компания.

Великобритания, Австралия и САЩ са най-прозрачните имотни пазари в света, като запазват доминацията на англоговорящите страни. Но европейските пазари с развити технологии като Холандия и Швеция също попадат в челото на класацията, съответно на шесто и десето място. В топ десет намират място и Франция, Канада, Нова Зеландия, Германия и Ирландия.

Много страни в тазгодишното допитване показват значително подобрение на резултата си, като те не са съсредоточени само в един регион. Мианмар се изкачва бързо в класацията в резултат на започналия неотдавна период на отваряне и показва най-съществено подобрение на имотния си пазар през 2018г., а Холандия, Индия, Дубай и Тайланд също постигат силен напредък.

Най-непрозрачният имотен пазар в света е Венецуела, следвана от Либия, Сенегал, Мозамбик и Кот д’Ивоар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 7
pantaleev
преди 5 години
Цените наистина не са реални и причините са добре описани от nkavrakov1982. Във всички градове може да видиш хиляди празни имоти. Населението ни намалява със страшни темпове. Единствено София да кажем е някакъв вид за момента изключение, но и там скоро ще спре да има приток на хора. Почти нищо не произвеждаме ... на един туризъм караме и малко ИТ. Ако човек излезе и пообиколи малко из България, ще види колко страшни са нещата. За съжаление почти нищо не се говори за това по телевизията и новините. Единствено от новините се вижда, че никоя институция в България не работи както трябва.Както някои се шегуват и на мен съвсем скоро ми се струва че ще закриваме държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
А колко наеомодатели декларират доходите си от наеми? Преди 2-3 години една правеше проблеми за депозита, който бяхме оставили (не искаше да го връща, при положение, че всичко беше ок) само като и споменах, дали си декларира доходите от наема и веднага изведнъж всичко се разреши. А колко имоти, които не са постоянни жилища, са регистрирани като такива? Някой трудно може да ме убеди, че живее в 3 апартамента едновременно, в един и същ град. В два може и да успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
red6
преди 5 години
И една съседна статия за китайската диктатура:https://***.investor.bg/po-sveta/453/a/kitai-zasilva-borbata-sys-spekulaciite-na-imotniia-pazar-v-30-golemi-grada-263761/Значи Китайците приемат сериозни стъпки, тука дето сме една плюнка държава - нищо не можем да направим?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
red6
преди 5 години
Даже и това място е по-високо от реалното. Никаква регулация никъде, дивият запад, само че на изток... И за съжаление, на изток сме и от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
red6
преди 5 години
Фъъсссссссссссссс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 5 години
За 4 - ти път Българската Народна Банка предупреждава всички банки за бързия ръст в цените на жилищата - ето статията https://***.pariteni.bg/?tid=40&oid=216623 .Съотношението на размера на кредитите за жилища спрямо обезпечението им е над здравословните 80 %.Банките помпат и реално надуха вече новия имотен балон ,така както го направиха и през 2008 *** година !Лесния достъп до кредити направи цените извратени и нереални .Имотните агенции качват обяви като завишават цените допълнително със спекулативна цел,собствениците на жилища ,алчни за бързи пари искат нереали цени за имотите си ,строителните фирми по подобие на 2008 -*** година също спекулират със пазара и цените.Балона е надут до пръсване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 5 години
хахха, що Крим и Русия са в различни цветове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
khao
преди 5 години
че кое освен вратите на затвора са прозрачни в тая държава ? ... питам за един приятел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още