IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещият концесионер на "Летище София" ще трябва да построи трети терминал

Кандидатите ще трябва да имат опит във финансирането поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро

16:07 | 29.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

Бъдещият концесионер на Летище София ще бъде задължен да реализира инвестиции в размер не по-малък от 600 млн. евро за срока на концесията, като до десетата година ще трябва да изгради и нов пътнически терминал на аеропорта.

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет, проведено на 27 юни. Думите са на транспортния министър Ивайло Московски, който запозна правителството с детайлите около концесията на летището.

От думите му става ясно, че участниците в конкурса ще трябва да докажат, че оперират на поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно и да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години от минимум 200 милиона евро. 

Кандидатите ще трябва да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро, а годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията, ще са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия и дължимия ДДС върху сумата – едно от двете, което е по-голямо. 

Финансовият министър е приветствал предложението на Ивайло Московски, но сподели и някои забележки относно обезщетенията. Горанов цитира експертите на Министерство на финансите, които смятат, че предвидените обезщетения в проекта на концесионен договор при неговото предсрочно прекратяване не съответстват с чл. 150 от Закона за концесиите.

"Обезщетенията по проекта на концесионен договор са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на прекратяване на концесионния договор, докато Законът за концесиите предвижда те да се базират на размера на невъзстановените разходи на концесионера за инвестиции в областта на съответната концесия“, обяснява Горанов.

Той добавя още, че липсва съпоставимост между задълженията на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, съответно при началната дата на концесията и към края на срока на концесията.

В края на разискванията по темата премиерът Бойко Борисов призовава транспортното министерство да се аргументира добре. „Искаме и новите влакове да купим, защото вече изнемогват железниците“, добави министър-председателят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
5
rate up comment 0 rate down comment 0
vassilkg
преди 5 години
1/3 млади и умни, 2/3 ***, берачи, строители и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
vassilkg
преди 5 години
А първоначалните 7.6 млрд лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
"... а годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията, ще са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС..."Супер! Чистата печалба за 2017 на САА е над 15 млн. лв. след приспадане на арбитражните разходи по делото с MAK/ADMAK. За тази година се очаква доста по-висока печалба. Супер сделка ще е - като с ЧЕЗ, Софийска вода и концесията на Банско - кон за кокошка... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Добре, че ни успокои - тъкмо се притеснявахме за третия терминал - двата до сега се затрудняват с изходящия еднопосочен трафик от млади, образовани и красиви българи - подарък за западните икономики. С оставащите 2-3 млн. от тази категория, обаче, третият терминал може да не оправдае очакванията за печалба.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Абе много хубаво, ама то и с 2 терминала половин България се изнесе. Инвесторо е свидетел, те са до Терминал 1, сичкото народ покрай тях минава и заминава ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още