IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще засегнат ли потребителите новите правила на Европейската комисия за ДДС?

Бизнесът ще бъде максимално улеснен, а данъчните измами ще намалеят, прогнозира адвокат Димитър Бенев

19:53 | 29.06.18 г. 2
Ще засегнат ли потребителите новите правила на Европейската комисия за ДДС?

Идеята на Европейската комисия с промените в данъка върху добавената стойност е постепенно да се премине към режим, който да отговаря на идеята на ДДС като косвен данък – стоките и услугите да се облагат на мястото, където се потребяват, каза адвокат Димитър Бенев от адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко." в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Към днешна дата при b2b трансакциите се измества правилото доставчикът да събере данъка и да го внесе в бюджета – предоставя се на купувача да си го декларира. Това е VOT системата при доставка на стоки", посочи юристът.

Годишно по тази схема ЕК установява, че загуби от около 50 млрд. евро, коментира още Бенев.

"Предвижда се един транзитен режим по отношение единствено на стоките при транстраничната им продажба, която ще се приравни на продажбата им на територията на страната. Това означава, че продавачът начислява ДДС, събира го от купувача и го внася в бюджета. Предвижда се създаването на т.нар. „one stop shop” – система, която към момента действа вече три години в ЕС, имплементирана е и в нашия ДДС закон по отношение на електронните услуги“, посочи още той.

Според него схемата ще бъде максимално улеснена за бизнеса - ще могат да декларират и внесат данъка, събран за една продажба. Например българско дружество извършва продажби на стоки в Германия  и от тук нататък декларирайки и внасяйки данък, по сметка на българската администрация, държавата ще е отговорна да преведе данъка до германската администрация и всъщност да се плати там, където ще се използва ефективно стоката.

"Това е концептуалната промяна, която се въвежда“, допълни още Бенев.

Неговата прогноза е, че този режим ще започне да функционира от юли 2021 година по отношение на стоките.

„След това ще бъде въведен по същия начин и за услугите. Цялостното изменение на тези промени ще трае може би четири години, както предвижда Комисията. И в момента се намираме в един транзитен период“, поясни юристът.

Според него след въвеждането му се очаква около 80% от данъчните измами да бъдат намалени.

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 5 години
За справяне със 100% от ДДС измамите препоръчвам премахването на този данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 5 години
Данъчното облагане върху стоки с нищожна стойност ще удари китайските онлайн търговци на дребно. Тяхното предимство беше, че можеше да се купи от тях без бюрокрация. След като въвеждат изискването да се плаща ДДС хората просто ще решат да не ги ползват и ще купуват същите стоки по-скъпо с 50-100-200% от български търговци (защото търговците плащат мита, имат разходи за съществуване на фирмата им и трябва да имат печалба за да има смисъл да препродават китайските стоки) или просто ще решат да не купуват изобщо тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още