IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street посреща със смесени резултати края на полугодието

Цената на петорал се е повишила с над 20% от началото на годината

23:16 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана приключват последната за месеца, тримесечието и полугодието сесия на зелена територия. От началото на годината обаче посоката не еднозначна.

Технологичният Nasdaq записва ръст от почти 9% от началото на годината, показват изчисленията на Market Watch. S&P500 също е на положителна територия (ръст от 1,7 на сто), но Dow Jones приключва първото полугодие с понижение от около 1,8%.

В днешната сесия обаче настроенията са позитивни и всички индекси са на зелена територия, макар и със слаби повишения.Подкрепа оказаха акциите на банките и на Nike. Компанията за спортни стоки достигна рекорд в цената на акциите си, след като финансовите отчети за тримесечието се оказаха по-добри от прогнозите. Акциите поскъпнаха с над 11% до 79,68 долара за брой.

Големите банки в страната пък преминаха стрестестовете на Федералния резерв, което оживи търговията. Ръстове записват и компаниите от енергийния сектор.

Така Dow Jones отчита повишение на стойността си от 0,23% до 24 271,75 пункта. За S&P 500 повишението е от 0,08% до 2 718,46 пункта, а за Nasdaq - от 0,09% до 7510,3 пункта. Въпреки това търговията остава под натиска на търговските търкания между САЩ и Китай и водещите индекси отчитат седмични спадове.

Най-сериозен той е за Nasdaq - в рамките на 2,4 на сто, пише CNBC.

Цената на петрола се повиши с повече от 20% от началото на годината, изчислява Market Watch. Лекият суров петрол затвори днешната сесия с цена от 74,15 долара за барел, което е с около 1% по-скъпо спрямо предходния ден. Контрактите приключват седмицата с ръст от 8 на сто.

Европейският Брент поскъпна с 2% до 79,42 долара за барел, което означава, че за седмицата ръстът е от почти 5 на сто.

На валутните пазари щатският долар отстъпва леко спрямо основните си конкуренти, но като цяло от началото на година стойността му се повишава с 2,7%. Днес едно евро се разменя за 1,1667 долара. От началото на годината европейската валута е поевтиняла с почти 3%.

Цената на златото се повишава с 0,3% до 1 254,50 долара за тройунция, което представлява седмичен спад от 1,3 на сто. В последните месеци тенденцията при търговията с ценния метал е надолу - от началото на годината цената му е намаляла с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още