IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на необитаемите жилища в България расте

МРРБ търси начин как да се използват за социални нужди

12:14 | 30.06.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Броят на необитаемите жилища в България расте. Те са 1 220 416 или над 31% от всички жилища в страната, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

В същото време все повече хора нямат шанс да се сдобият със собствен жилищен имот или имат нужда от подкрепа, за да вземат под наем. Затова една от основните задачи при управление на жилищния фонд в България е да се намери начин броят на необитаемите жилища да бъде намален и да се повиши тяхната използваемост.

Това е една от целите, заложени в Националната жилищна стратегия, която е качена на сайта на МРРБ за обществено обсъждане, се посочва в съобщението. 

В стратегията е записано, че жилищното строителство непрекъснато расте. В периода до 2020 г. ще бъде надминат строителният бум от 2007-2009 г. с изграждане на около 20 хил. жилища на година. Тези прогнози са направени на база очаквания икономически растеж в страната и нарастващия инвестиционен интерес, който се изразява в търсене на терени и големия брой издадени строителни разрешения. Броят на жилищата надхвърля броя на домакинствата, а жилищното потребление е сравнимо с това в ЕС (550 жилища/1000 обитатели). Но проблемът е, че финансовата достъпност до жилище се влошава, обясняват от МРРБ. Отношението цена/доход нараства. През 2015 г., по данни на НСИ, цената на жилищата надхвърля над 6,6 пъти доходите. За сравнение през 2013 г. това съотношение е 6,3 пъти или се увеличава делът на хората, нуждаещи се от подкрепа за придобиване или наемане на жилище. 

Друг идентифициран в стратегията проблем е, че общественият жилищен фонд е сведен до символичен дял от 2,4%.

Той трудно се управлява поради разпръснатостта му сред частни жилища в етажна собственост, а общините разполагат с ограничени ресурси за неговото поддържане.

Изводът е, че е необходимо да се намерят механизми за адаптиране на съществуващия жилищен фонд и рационалното му използване. Една от идеите е да се реализират изменения в сферата на данъчното облагане, като се предвидят стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели. Целта на общественото обсъждане на стратегията е именно да се съберат идеи и да се изработи най-добрия механизъм, който да е в полза на всички заинтересовани страни, посочват от МРРБ.

В Стратегията е записано още, че над 91% от фонда е с надеждна конструкция - масивна стоманобетонна, панелна или масивна. Повече от три четвърти от апартаментите в страната обаче са в сгради, които са на възраст над 30 години. Липсата на поддръжка на тези сгради води до бързото влошаване на състоянието им, затова съществува остра потребност от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост, се посочва в стратегията. Друг извод в нея е, че делът на собствениците на жилища, които се затрудняват да издържат собствеността си в сегашните пазарни условия, се увеличава. Но поради факта, че много хора са затруднени да отделят средства за поддържане на жилищата си, се предлага възможността те да ползват нисколихвени кредити или други финансови инструменти, които да се комбинират с безвъзмездна помощ.

Размерът на помощта ще зависи и от мерките, които се финансират. Предлага се подкрепата за подобряване на конструктивна устойчивост и енергийната ефективност да се реализира единствено в случай, че обновяването не ангажира повече от 50 процента от стойността при ново строителство. В масовия случай, обновяване чрез изпълнение на всички предписания на техническия паспорт би покрило по-малко от 30% от стойността на ново строителство.

За да се осъществява активна и системна жилищна политика, е необходимо ясно да се определят отговорностите на централно и местно ниво. На централно ниво е необходим орган, администриращ цялостна система за жилищно субсидиране и извършващ на практика националната жилищна политика. На местно ниво е необходим капацитет за създаване и изпълнение на общинските жилищни програми. Това не освобождава държавата от отговорности към социалното жилище и обновяването на съществуващия фонд, с които ще се изпълнят поетите ангажименти към Новия дневен ред за градовете на ЕС и Дневен ред 2030 за устойчиво развитие, се посочва още в съобщението от МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 38 rate down comment 3
mariata
преди 5 години
За това, че цените на жилищата растат са виновни купувачите. Ако не се поддават на модата, търсенето ще намалее, а от там и цените. Пълна глупост е купиш 60 кв.м в Младост на шпакловка и замазка + ремонт и гараж даваш 100 х евро. За да живееш в топ центъра щеплащаш годишен наем 3000 евро, които иначе ще ги даваш за транспорт ако работиш в центъра, а и няма да имаш грижи ако решиш да се местиш или нещо се скапе. Ако пък го купиш с 60% кредит на 5% лихва, само лихвите са ти 3 х на година. Алтернативно можеш да си купиш парцел край софия за 30 х евро и да си построиш 100 кв къща за още 30 х и ще имаш двор и съседи, които може да са селяни по произход, но не и по душа за разлика от новодошлите софиянци - селя..ни по душа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 13
Dury
преди 5 години
Разбира се,че жилищата с гледка към Народния Театър,Парламента или Паметника Левски не са за хората със средна заплата ! Не са и за хората с висока заплата ! Нещо нелогично ли виждаш ? Защо трябва аз да пращам хората,където и да било ? Пиша,че има жилища за всеки "джоб" !Хората с по-високи доходи ще си купуват в други квартали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 29
Dury
преди 5 години
Съотношението на достъпност цени спрямо доходи е едно от най-добрите в Европа. Средна работна заплата в София,1200 лв. Двустайно жилище в кв.Ботунец е под 50000лв. Ремонтирано,обзаведено,само влизаш и живееш !Да публикувам ли обявата или всеки може да си я намери ? :) Празни стоят единствено апартаментите на хората работещи извън Родината си,а те за съжаление не са малко.При положение,че имат повече от едно жилище,то второто се дава под наем,защото няма толкова луд човек да се откаже от среден доход на месец средно 700 лв.,а за някой имоти минава 1000 лв.Когато даден гражданин е купил 10 апартамента примерно,той е платил един път ДОД за да има пари да ги купи и втори път плаща данък сгради и такса смет.Мислиш ли,че има хора платили 1 000 000 евро средно за 10 апартамента и да ги държат празни ?! Извинявай ,но това граничи с малоумие !Какво лошо виждаш в спекулациите ? При това си седнал да обсъждаш това в един инвеститорски форум ! Какво според теб са акциите или търговията с благородни метали ?Тогава да затворим БФБ или да обявим всички брокери там за гадни спекуланти и да ги осъдим ?Няма отърване от този социализъм,ей !!! :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Голям спор се е заформил.Ето нещо за размисъл: https://***.investor.bg/po-sveta/453/a/investitorite-v-imoti-kupuvat-rekorden-broi-apartamenti-v-niu-iork-263828/ , пак в инвестора.В момента в БГ данъка за основното жилище е наполовина, което е форма на контрол. Може би над 3-то, 4-то е добре да се качи.Много мои познати са по чужбина и жилищата им стоят празни, но едва ли биха се съгласили да ги отстъпят за ползване за социални цели. Особено като се има впредвид кои ще настанят там. Други пък са ги дали на символичен наем на роднини/техни хора. Но все пак това е техен личен избор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
Не разбрах от Факти, протестът срещу ГЕРБ ли е или цялата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 13
Dury
преди 5 години
Разбира се,че ще се обоснова :) Жилища има за всеки и това може да се види прекрасно от сайтовете за имоти.Недостъпни ли са къщите по селата за по 10000 лв.? Извинявам се,но това са жилища,нали ?Колко струват апартаментите в Ботунец ,според теб ?Недостъпни ли са ?Хайде, сега ти ми отговори на тези въпроси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 10
Dury
преди 5 години
Прочетох и не виждам какво различно пише там от мнението ми,че управляващите не са нищо друго от бивши комунисти ! Нали това написах по-долу ?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 20
Dury
преди 5 години
Този социализъм няма унищожаване в главите на някой хора,ей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 54
abdul
преди 5 години
като ти е скъпо се връщай на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 64 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 5 години
Извратеното в случая е че 10 години след 2008 *** се наду нов жилищен балон!Банките раздават ипотечни кредити със скорост, по голяма от колкото се връщат старите ипотечни кредити. Само за 2018 та БНБ точно 4 пъти предупреди че цените на жилищата са нереално високи и нарастват с притеснителни проценти за много кратко време. Хлъзгавите уж ниски лихви помпат балона до нива които вече задминаха тези от 2008 *** година. Имотните агенции, строителните фирми, алчните собственици на жилища слагат цени които са спекулативни и допълнително наливат масло в огъня. На фона на тази картинка стоят смешно ниски данъци, и жилищата стоят празни, нито се дават под наем, нито се продават. В момента жилищния пазар е пред колапс. Особено в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас цените на жилищата са нереални и надценени с над 30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още