IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състезанието за 5G или как Китай вече не иска и няма да стои встрани

Мобилното пространство просто е новата технологична надпревара

17:00 | 30.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти всяко десетилетие бележи значима промяна в мобилните устройства. Първите мобилни мрежи се появиха през 80-те и от тогава постоянно биват подобрявани. 10 години след тях се появи първият GSM апарат, а с началото на новия век дойде и 3G скоростта. LTE, като следващата стъпка, пък се появи преди 8 години.

Всяка от тези промени бе осъществена с идеята да се отстрани даден проблем. GSM-те се представяха за по-сигурни от аналоговите телефони, 3G скоростта трябваше да позволи ползването на мобилни данни, а 4G - да направи последното едно по-гладко потребителско преживяване, а не досадно и отнемащо прекалено много време. На фона на това - какъв проблем точно ще реши вкарването на 5G скорост?

5G на теория е безпрецедентна промяна на безжичната инфраструктура. Като такава няма да реши даден проблем, а по-скоро идеята е да ни даде нови хоризонти. Подобна мрежа е 100 пъти по-бърза от съществуващите днес мрежи и дава поле за изява в сфери като платформи за виртуална реалност, изграждане на истински умни градове, безпроблемна технология за вграждане на интернет на нещата в почти всичко около нас, автономни автомобили, създаването на изключително сложни здравни и други приложения, свалянето на филми за секунди и прочие. С други думи - 5G ще реши проблеми, които още не са възникнали.

Освен напредването в чисто цивилизационен аспект на масата са поставени и доста сериозни цифри. В края на миналата година и American Consumer Institute, и компанията Accenture излязоха с резултати от своите прочувания, които показаха сходни резултати. Индустрията в САЩ е готова да налее 275 млрд. долара, които могат да увеличат БВП на страната с 500 млрд. долара, да създадат 3 млн. работни места, а според American Consumer Institute - добавените ползи за американските могат да стигнат 1,2 трлн. долара ЕС и Южна Корея сключиха сделка за съвместна работа по развитието на 5G, като обещаха респективно по 700 млн. долара и 1,5 млрд. долара за финансиране на местни проекти в тази насока.

И тук идва интересната част с Китай. Страната дълго време беше встрани (умишлено или не) от най-новите технологии, които бяха запазена марка на Запада. Но при следващата стъпка - 5G, една китайска компания си е поставила за цел да бъде лидер, позиционирайки се като играч, който може да определи бъдещето на технологията.

Huawei, третият по големина производител на мобилни устройства в света, но и мащабна компания за производство на телекомуникационно оборудване, влага сериозни средства в проучвания и тестове за развитието на 5G, както и за патентоването на ключови технологии за тази цел. За последните 30 години компанията успя да се позиционира от производител на евтини смартфон до това да диша във врата на Samsung и да заема сериозни позиции в телекомуникационното бъдеще. 

Амбициите за това се виждат най-ясно в патентите за 5G. В началото на 2017 г. 10% от близо 1500-те важни за технологията патента бяха собственост на китайски компании според анализ на Jefferie. В този дял влиза най-вече Huawei, но и по-малкият производител ZTE и други малки компании. Qualcomm притежават 15%, Nokia - 11%, а Ericsson - 8%. 7 години по-рано цифрите бяха около двойно по-малки за Китай.

В 5G екипа на Huawei влизат топ служители от почти всички компании, които активно развиват технологията - Nokia, Nortel, Ericsson, Samsung, Qualcomm, което е още един знак колко е важната темата за Huawei. Сумите също не са малки - според представители на компанията от 2009 г. е вложила 600 млн. долара за прочувания, а само тази година са планирани близо 800 млн. долара. За тестовете си залага на европейски телеком оператори, сред които BT, Deutsche Telekom, Vodafone и финландския Elisa, който преди 2 дни обяви и че пуска първата в света 5G услуга, която се случва чрез установено партньорство с Huawei.

Направено преди 2 месеца проучване на Analysys Mason, поръчано от CTIA, една от търговските организации в САЩ, която представлява индустрията с безжичните комуникации, потвърждава усилията на Китай най-вече в лицето на Huawei. Mason класира страните по това коя е най-подготвена за имплементиране на 5G и Китай е на първо място, следвана от Южна Корея, САЩ и Япония.

Всяка една от класираните страни и водещите компании в тях се надпреварва да покаже, че е "най-готова". Хубавото е, че нещата са напреднали толкова много, че до 2 години ясно ще се види коя ще сключи най-много договори, което ще бъде следствие най-вече на патентите, които притежава, и оборудването, което може да предостави на своите клиенти или партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още