IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са плановете на Takeaway.com за бизнеса в България?

В края на март беше финализирана сделката по придобиването от компанията на BGmenu

14:36 | 01.07.18 г. 1
Какви са плановете на Takeaway.com за бизнеса в България?

Преди няколко месеца Takeaway.com придоби българската компания BGmenu. В края на месец март завърши транзакцията и сега компанията се интегрира в Takeaway.com, променя се интернет страницата, приложението и бекхенд операциите, като предстои и инвестирането на милиони евро.

Това коментира Жиц Гроен, основател и главен изпълнителен директор на Takeaway.com, в предаването „UpDate” с водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria.

Основателят сподели, че опитът им в Полша е изключително положителен, защото хората там поръчват много повече отколкото в Холандия. Единствената разлика била, че имали много по-голямо разпространение в Холандия.

„Там например на годишна база 25 % от населението поръчва храна от нас. В Полша говорим за 5 %, но когато купихме компанията през 2014 г. едва един процент поръчваха от нея. Това е много интересно, защото разпространението на тези продукти в България е същото, каквото беше в Полша през 2014 г. Вярваме, че може да постигнем същите резултати и в България, каквито постигнахме в Полша. Имаме големи планове за бизнеса в България“, заяви Гроен.

Много е трудно за една компания да се превърне в най-голямата такава за дадена страна, сподели още той. Takeaway.com успява да го постигне в Холандия, Белгия, Австрия, Германия и Полша, но не и във Франция и Великобритания.

„Това е много емоционално решение за един основател, но е в интерес на компанията да спреш да работиш в една страна. В България BGmenu безспорно е най-голямата компания, но не трябва да забравяме, че разпространението и е едва 1 %. Повечето хора все още поръчват храна по телефона и това беше така във всички останали страни. Нашата цел не е конкуренцията, а всички хора, които използват телефони“, каза Гроен.

Той сподели още, че инвестициите им в Полша за момента възлизат на десетки милиони евро и със сигурност ще инвестират милиони евро на пазарите в България и Румъния. Грун поясни, че трябва да погледнем степенната на навлизане на пазара.

„За момента цифрата в Полша е 5 %, а трябва да я увеличим до 70 % от населението. В Западна Европа степента е по-висока от Източна, която по принцип леко изостава, но това е временно и ще се промени“, смята той. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 5 години
БекХенд операците? Ама сечен ли, по диагонала или по правата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още