IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да загубят 14 млрд. долара от митата върху европейските автомобили

Според вътрешен анализ на ЕС митата от 25% за автомобилите и автомобилните части ще окажат негативен ефект върху брутния вътрешен продукт на САЩ

11:26 | 02.07.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мита на САЩ върху вноса на европейски автомобили могат да струват на американската икономика между 13 и 14 млрд. долара. Това предупреждава Европейската комисия в отговор на запитване на Вашингтон за коментар по въпроса, съобщава американското издание Politico, цитирано от БТА.

Налагането на такива тарифи ще навреди предимно на американската икономика, посочва Брюксел в документа от 11 страници с дата от петък.

Според вътрешен анализ на ЕС „допълнителни мита от 25% за автомобилите и автомобилните части на първо място ще окажат негативен ефект върху брутния вътрешен продукт на САЩ в размер 13-14 млрд. долара, като балансът по текущата сметка на САЩ няма да бъде повлиян положително“.

Президентът Доналд Тръмп неотдавна да наложи мита от 20 процента върху вноса на европейски автомобили, ако Брюксел не оттегли тарифите и другите търговски бариери, наложени в ескалиращия търговски конфликт. 

Европейските автомобилостроители са произвели в САЩ 2,9 милиона коли, което се равнява на 26% от американското автомобилно производство, миналата година, уточнява документът.

Дори без да се отчита Chrysler, който според бележките на Еврокомисията е един от „тримата големи“ американски автомобилостроители, но вече е европейска собственост, производството на компании, притежавани от европейски собственици в САЩ, достига 16% от националното производство или 1,8 милиона автомобила. 

Документът напомня на Вашингтон, че европейските компании, които произвеждат в САЩ, често внасят необходимите части за американските им заводи и изнасят голяма част от крайното производство. По този начин те допринасят значително за подобряване на търговския баланс на САЩ, който е приоритет за администрацията, подчертава ЕК. 

Освен това в документа на Еврокомисията се посочва, че налагането на вносни американски мита за европейските автомобили може да предизвика контрамерки от търговските партньори на САЩ. 

„Това въздействие ще бъде утежнено значително от вероятните контрамерки на американски търговски партньори върху голям обем от търговията“, предупреди Комисията, цитирана от БТА.

„Ранните проучвания, които се позовават на опита от член 232 (от Закона за разширяване на търговията на САЩ) за стоманата и алуминия, прогнозират, че американски износ за над 294 милиарда долара (или 19 процента от целия износ през 2017 година), може да стане обект на ответни мерки в различните сектори от американската икономика. Тези контрамерки могат да разширят негативното влияние и върху брутния вътрешен продукт“, отбелязва още ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Wind
преди 5 години
Истината е, че започне ли търговска война, всички губят, защото ще вкарат целия свят в рецесия. Изведнъж във всички държави огромна част от продуктите ще поскъпнат с 20-30%, което ще доведе то по-малко потребление, което от своя страна ще доведе до фалити навсякъде. Едно време голямата депресия как мислите, че е започнала? Точно от протекциониски политики в САЩ. Дано Тръмп най-накрая да се откаже от този блъф, иначе всички ще си изпатим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Въпросът е върху какво точно ще са митата? Ако е само върху готови автомобили - общо взето ще почешат ЕС. Тия мита имат ефект върху нисък и среден клас коли. Но то тия е далеч по-рентабилно да ги избълваш на място така или иначе. Нещо, което е вече направено. За високия клас - там вече 10-20% нямат значение за купувача, понеже... ами то няма алтернатива. Просто ще таксува собствените си граждани. Сега, ако митата са върху И частите, които се сглобяват в последствие в САЩ - да ще има удар. Но това е нож с две остриета, може да се получи точно обратния ефект. Американската икономика е доста зависима от евтини коли/камиони и евтино гориво. Те всички държави са зависими от това де, но САЩ в доста по-голяма степен. Като цяло за тия мита трябва да се мисли доста, за да не стане рикошет и да си набута колосален автогол - хем по-скъпи коли за грингосите, хем и по-малко работни места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
еххх, навремето си мислех че американците няма да изберат по голям де.бил от Джордж ДабълЮ :):) уви, непознах ! ... въпреки че и той дойде на власт по същия начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Може и да си заслужава загубата на 14 милиарда долара АКО това стздаде примерно 200 000 нови работни места вътре в САЩ. Иначе си е загуба, няма спор. Но по-големият губещ ще е ЕС.Като гледам целият свят дава мило и драго да продава на пазара на омразните гадни американци пък после после искат свободно да ги плюят, обвиняват и нападат. Да не би някой да е бил толкова наивен, че да е очаквал това да продължи точно по същия начин? Кой иидиот храни котка или куче дето го мрази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
red6
преди 5 години
Изпускате два момента. Първо, тия 14млрд са от санкции които налагат САЩ на ЕС. Един вид това си е прострелване в кракът. Второ - американските компании могат да правят читави джипове и пикапи, дето си ги карат само те и арабята. Един вид возила за комплексари. И то тия вървят само в реднешките щати. Но като се качиш в премуим сегмента общо взето остават само европейските коли. А всички, по всички държави има прослойка, която желае да си вземе премиум возило. За тях 20% отгоре няма да ги пречупят. Де факто само попочесват БМВ и Мерцедес. Масовката - ами тя вече се прави във САЩ или НАФТА.А да, това само за колите. А като издрънчи същите такси и мита на тежкотоварните - тогава ще стане красотата :) Щото грингосите всичко местят с камиони... С влакове и кораби минава много малко, направо нищожна част от вътрешната спедиция. Абе с три думи - "Тръмп - кръгъл д3бил".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Те в дългосрочен ще ги махнат ;-), спокойно.Митата са докато колабира конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
mick
преди 5 години
Краткосрочно може да има загуби.. но в дългосрочен план, митата са добро нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
Mohave _
преди 5 години
14милиарда са напълно приемливи за САЩ . А защо Европа не пресметне своите загуби . Много ще е интересно да разберем това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още