IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е загубила 400 млн. долара от неизгоден договор с "Газпром" през 2010 г.

Договорът е повишил зависимостта на страната от Русия и е блокирал развитието на диверсификацията, изчисляват експерти

22:04 | 02.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След подписване на договор с "Газпром" през 2010 година Полша е загубила приход от 400 млн. долара от транзита на природен газ в периода 2010-2017 година. Това става ясно от изчисленията на Петр Наимски, експерт по стратегическата инфраструктура в страната, цитиран от ТАСС.

В резултат от подписването на договора Варшава е загубила контрола върху EuRoPol Gaz, компанията оператор на полската част на газопровода "Ямал". С него е повишена и зависимостта на страната от Русия и са спрени проекти за диверсификация на енергийни източници, посочва още експертът.

По-рано днес и статистическата служба на Полша публикува коментар относно газовия договор, подписан през 2010 година. В него се посочва, че преговорите са водени без добра подготовка и не са използвани всички възможности за получаване на взаимоизгодни условия.

Годишното потребление на газ от Полша е в размер на 15 млрд. куб. метра годишно. Една трета от него се покрива от местен добив, а останалите - от внос основно от "Газпром". Подписаният през 2010 година договор за доставка на газ и транзит на суровината през територията  на страната изтича през 2022 година.

Възможните алтернативи за Полша за диверсификация са доставки на втечнен газ от САЩ или Катар, както и строителството на газопровод от норвежкото крайбрежие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
Що бе? Нали тогава БХ се би в гърдите, как бил спрял няколко руски проекта, понеже били неизгодни. И - ама някак, изведнъж - пак станаха изгодни. Дамо, дето влакът вече замина......чудно ми е, при следващите избори, какво точно ще обещава и как се очаква да му вярваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Поляците толкова плюят срещу Русия а пък отгоре на всичко очакват и изгодни договори от тяхна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
dakl
преди 5 години
България благодарение на собствените си управници и техните приятели от чужбина загуби и има пропуснати ползи в търговията с Русия за милиарди евра , но ние мълчим като партизани на разпит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
Е , сега ше наваксат ... суперизгодно от американците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още