IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови да облекчат санкциите срещу вносителките на ирански петрол

Смекчаването на американската позиция идва въпреки продължаващите закани за свеждане до минимум на иранските приходи от „черното злато“

10:37 | 03.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще разглежда искания за изключване от икономическите санкции срещу Иран спрямо всеки отделен случай, заяви високопоставен представител на Държавния департамент. Това представлява стъпка назад от заканата на Вашингтон да въведе пълна забрана на вноса от страната до 4 ноември, съобщава вестник Wall Street Journal.

Купувачите на ирански суров петрол се надаваха на облекчение от САЩ, за да имат повече време за ограничаване на поръчките си.

Миналата седмица „черното злато“ достигна до рекордни за последните години стойности, след като американските власти дадоха знак, че ще ограничат иранския износ по-бързо от предвиденото и заявиха, че всички страни и компании, които продължават да купуват ирански петрол, ги грозят санкции.

„Готови сме да работим със страни, които намаляват своя внос спрямо всеки отделен случай“, заяви директорът на отдела за политическо планиране към Държавния департамент Браян Хук.

По думите му санкциите по отношение на иранския автомобилен сектор и добива на някои метали ще влязат отново в сила на 6 август, а тези срещу петролната индустрия – на 4 ноември, както по-рано обяви администрацията.

Въпреки сигнала за смекчаване на тона на администрацията Хук отново заяви, че САЩ целят да сведат до нула приходите на Техеран от петрол.

По думите му обаче Вашингтон вече работи със страни от Европа и Азия, с които се обсъждат възможни по-нататъшни действия. По думите му най-тесни консултации са водени до момента с Франция, Германия и Великобритания. Той обаче отказа да уточни кои страни или компании може да се възползват от облекчаването на санкциите или вече са поискали такова.

Европейски представители по-рано отправиха критики към решението на Вашингтон да се оттегли от иранското споразумение и изпратиха сигнал за нежелание да се подчинят на плановете на администрацията за ограничаване на иранския внос.

САЩ върнаха отново в сила санкциите си срещу Иран през май, след като обявиха излизането си от Иранското ядрено споразумение от 2015 г.

По думите на Хук американска делегация от Държавния департамент и финансовото министерство вече е посетила 13 държави в Европа и Източна Азия, за да предупреди местните правителства и частния сектор за опасностите от осъществяването на бизнес с Иран. По думите му над 50 международни компании са се ангажирали с това да напуснат иранския пазар.

Американският представител обаче отказа да каже дали организации в Индия или Турция – които заявиха, че ще продължат да купуват петрол от ислямската република, ще бъдат санкционирани по някакъв начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Защо тогава налагат санкции като сега ги отменят Всеки по умен брокер на борсата на суров петрол може да стане милионер за кратко само като чете туитите на Тръмп в Туитър Защото всяко негово изказване в туитър рез ноща праща рязко нагоре и надолу цените на суровия петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още