IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симеонов: Новият закон за горива прокарва лобизъм в полза на монополисти

Ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото няма да има конкуренция, смята вицепремиерът

11:01 | 03.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валери Симеонов <em>Снимка: БТА</em></p>

Валери Симеонов Снимка: БТА

Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място "Лукойл" и другите такива, които са обсебили 80% от пазара. Това заяви по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

След като Симеонов е провел среща с протестиращите срещу новите текстове търговци на горива от малкия и среден бизнес, е категоричен, че големите фирми целят да изместят дребните разпространители и дистрибутори на горива.

Пазарът на горива

“Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на Обединени патриоти, моят приятел Емил Димитров го е прокарал”, коментира той.

Според него „темата със сивия сектор е дъвка, с която се правят внушения на обществото”.

“Да, има сив сектор, но той е с много по-малки дялове на пазара, обясни вицепремиерът. – Става въпрос целият пазар да бъде предоставен на няколко фирми, знаете за "Лукойл", където е Валентин Златев, приятел на Емил Димитров.”

Вицепремиерът обясни, че "Лукойл Нефтохим"-Бургас плаща нула стотинки на държавата, тъй като за последните десет години няма никаква печалба.

“В същото време, фирмата майка "Лукойл"-Руска федерация има 120-150 млрд. лв. печалба. Разбирате, че става въпрос за източване на печалби”, посочи Симеонов.

Той е категоричен, че ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото големите фирми ще монополизират пазара, а цената пада там, където има конкуренция.

“Не трябва да се позволява монополизация на който и да било бранш в България, а непрекъснато има такива опити”, допълни Симеонов.

Акция "Шум"

Той коментира новия туристически сезон и проведените акции "Шум".

По думите му шумът е силно ограничен, “на Слънчев бряг вече може да се спи, но друг е въпросът, че законът продължава да се нарушава”.

Вицепремиерът напомни, че е подал сигнал за незаконните действия на министъра и министерството на туризма Николина Ангелкова, във връзка с категоризацията на строителство по Черноморието.

“Там лично стои подписът на министър Ангелкова. Така че, ще изчакам резултатите от проверката, но аз мога да чета законите и има нарушения на закона за устройството на територията, обяви Симеонов и потвърди, че не води лична битка с никого, но иска законите да се спазват от всички.

Втори кабинков лифт в Банско

Лидерът на политическата партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) която е част от "Обединени патриоти”, коментира и скандала със строежа на втори кабинков лифт в Банско, като обясни, че вече са успели да получат подкрепа от ЮНЕСКО.

На въпроса дали в крайна сметка ще има строителство на втори лифт, Симеонов заяви:  Дай Боже, концесионерът да не се откаже, защото той няма преки ползи от втория лифт. Просто ще се намали чакането на туристите, а той ще увеличи разходите, не приходите си.

Той е на мнение, че зад лозунга "Да спасим Пирин" се крие лъжа, защото няма никакви рискове за Пирин и "ако протестите продължават, те вече ще бъдат не екологични, а политически".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Прав е симеонов но не съвсем Всички трябва да спазват правлата и дребните търговци и големите акули като Лукойл Аз не мога да разбера как 10 години тази фирма приключва на загуба и все още съществува При загуба тя се покрива от капитала Поне така е при нормалните пазарни отношения След 10 години тя трябва да се е декапитализирала и да фалира Но тя не е фалирала Как така държавата не може да установи какво се случва в пристанището Росенец Ако не може да установи контрол там за влизащи и излизащи горива значи не иска А малките търговци трябва да си спазват правилата и жестоко да протестират когато големите акули не правят това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
...и не, нямам бензиностанция, но редовно зареждам гориво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Подкрепям на 100% тезата му за пазара на горивата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още