IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Силата на съединението е бъдещето на Европа

България получи поздравления за постигнатото по време на председателството на общността от европейските партньори

11:47 | 03.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Архив, Олег Попов Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Архив, Олег Попов Investor Media Group

Мотото на българското предсдеталество беше "Съединението прави силата", а след шестте месеца, през които България беше начело на ЕС, е ясно, че "Силата на съединението е бъдещето на Европа".Това заяви българският премиер Бойко Борисов пред Европейския парламент в Страсбург.

Той отчете работата на българските власти в последните шест месеца. Сред тях е тласъкът за решаването на спора за името на Македония, решението за начало на преговори за членство в ЕС за Македония и Албания, както и като цяло свързаността на Западните Балкани. Борисов посочи, че проектите за цифровата, инфраструктурната и енергийната свързаност ще повиши брутния вътрешен продукт на целия регион.

Българският премиер заяви още, че страната е била балансиран и честен посредник по обсъжданите теми в Брюксел. София е работила за подобряване на системата на Шенген, както и за ограничаване на миграцията и е възстановила диалога с Турция.

По отношение на Brexit Борисов каза, че страната ни е положила максимални усилия за "нормален развод", защото Великобритания не е "коя да е страна" в ЕС. Той е имал множество срещи с главния преговарящ Мишел Барние, както и с премиера Тереза Мей, призна още българският премиер в Страсбург.

Той пожела успех на Австрия, която от 1 юли поема поста ротационен председател на общността и очерта някои от предизвикателствата, защото "външната обстановка е динамична и сложна". Сред тях са САЩ и политиките на Доналд Тръмп, както и Brexit, Африка, от където идва миграционен натиск към Европа, и тероризма.

Пред депутатите Бойко Борисов заяви категорично, че страната ни е готова да участва във всички политики на ЕС, отчитайки добрите икономически показатели, постигнати в последните години и устойчивото развитие. България е лоялен партньор на Брюксел, допълни още той.

"Бойко, отлично се справи", коментира в отговор председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ЕП. Той също отчете работата на страната по различните приоритети, сред които опазването на границите, цифровизацията на икономиката и Западните Балкани, и посочи, че е постигнато много по тях.

Поздравления за работата по време на председателството България получи от всички политически сили в ЕП.

Манфред Вебер (ЕНП) заяви, че България действително е подсилила ЕС със своето председателство. Той отбеляза и другите приоритети, сред които цифровата икономика, отбранителния съюз и енергетиката. Вебер категорично заяви, че България трябва да стане член на Шенген, защото е доказала, че може да опази външните си граници.

Ерик Андрю (Социалисти и демократи) отбеляза и работата по мерките за опазването на околната среда, особено по отношение на забраната за използване на опасни пестициди.

Българският депутат Ангел Джамбазки (Консерватори и реформисти) посочи отличната техническа подготовка на досиетата, които са дискутирали българските власти в Брюксел. Той каза и че страната ни е постигнала напредък по отношение на Brexit и полагането на основите за връзките с Великобритания след излизането от ЕС. Илхан Кючюк (АЛДЕ) обаче отбеляза, че страната ни не е получила покана за членство в Шенген, нито е подала молба за влизане в еврозоната.

Ска Келер (Зелени) препоръча още работа по опазването на биоразнообразието в България, както и борбата с корупцията, която спира развитието в много европейски държави.

Преди началото на изказването на българския премиер председателят Антонио Таяни също отчете тясното сътрудничество, което е имало между правителството и европейските депутати, благодари за "отличното председателство".

Пленарната сесия беше прекъсната за повече от 30 минути заради проблеми със звука, а Таяни после обяви, че работата на техниците е била блокирана от депутати, които са изразили своята съпричастност с протести на устните преводачи. Жан-Клод Юнкер беше категоричен, че подобни действия са недопустими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
ББ едва ли сам си вярва на приказките които говори за да го харесат " началниците" в Брюксел и Вашингтон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
До 2030-та един град смехономика, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки и за бюджет на ромите от поколенията, няма да остане никаква средна класа и малък и среден бизнес, особено в ромската провинция, държавата е напълно разграбена в момента и нищо не става от нея, никога няма и да се оправи вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Съберете се всички кретено-масони в някоя от кирливите ви ложи и си направете едно братско харакири, ако искате да сте толкова доблестни мъже, каквито претендирате, че сте, иначе си оставате абсолютни *** като хора, нищо повече, нито по-малко от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Божидар Димитров да ви повлече крак на всичките там където сте се събрали, Бойченце, от сърце ви го пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Сигурно говори за обединението кретено-масон на кретено-масон око не вади, където колективно си крадат масово без да се закачат едни други, а до 2030-та един град смехономика, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки и за бюджет на Бойчето от основните гласоподаватели по ромските махали от поколенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още