IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Икономическият растеж на България не е достигнал пика си

През 2018 г. безработицата ще намалее до най-ниското си равнище от почти 30 години, прогнозират анализаторите на банката

13:04 | 03.07.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ускоряването на растежа на българската икономика все още не е приключило. Въпреки лекото понижение на очаквания годишен ръст на БВП до 4%, през 2018 г. икономиката на България е на път да отчете най-високия темп на растеж от световната финансова криза насам.

Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

„Очакваме реалният ръст на БВП да достигне 4% на годишна база, подкрепен от нарастването  на доходите, увеличаването на финансираното с кредит потребление на домакинствата, както и от съживяването в строителството на жилища, наред с усвояването на повече средства от ЕС. Тези фактори се очаква да спомогнат за това растежът да е достатъчно широко базиран и устойчив, така че да се забави едва незначително през 2019 г. до 3,9% на годишна база“, се посочва в анализа на експертите.

     

Забавяне през първите четири месеца

Като причина за лекото понижение на първоначално прогнозирания ръст от 4,4% на годишна база те посочват по-слабите от очакваните данни за икономическата активност за първите четири месеца на годината, в комбинация с по-високата прогноза за цените на суровия петрол.

Именно отражението на цената на петрола върху потребителските цени ще доведе до малко по-слаб ръст на индивидуалното потребление, докато в резултатите на инвестициите и нетния износ не се предвижда съществена промяна спрямо предишната прогноза.

Безработицата приближава исторически минимум

Ситуацията на пазара на труда продължава да се подобрява, се посочва в анализа. Икономиката създаде 63 хил. работни места повече през първото тримесечие на 2018 спрямо година по-рано, които бяха почти равномерно разпределени между експортно-ориентираните сектори на преработващата промишленост, транспорта и изнесените бизнес услуги, от една страна, и ориентираните към вътрешното търсене, бързо растящи сектори на строителството и управлението на недвижими имоти.

 

Така нормата на безработица за първите три месеца на годината се свива до 5,7% или едва около 190 хиляди безработни – стойности, които са много близки до историческия минимум, отчетен в края на 2008 г.

„Очакваме през 2018 г. нормата на безработицата да достигне средна стойност от 5,4%, което би било и най-ниското равнище от 1989 г. насам.

Не смятаме за възможно подобренията в нормата на безработицата да продължат със същите темпове, които наблюдавахме до момента във възходящия цикъл, тъй като причините за оставащата безработица са в голяма степен структурни, като например несъответствието между предлагани и търсени умения, както и сравнително ниската трудова мобилност“, се посочва в анализа на УниКредит.

Окуражаващо е, че значителна част от новите работни места, създадени от началото на годината представляват добре платени позиции в сектора на изнесените бизнес услуги, чиято значимост за икономиката продължава да нараства в продължение на тенденциите, зададени през последните години.

Същевременно, средната месечна заплата нараства със 7,1% на годишна база през първото тримесечие, по-бавно от двуцифрените темпове на  растеж отчетени през втората половина на 2017 г.. 

Инфлацията ще достигне до 2,7% на годишна база

През април, потребителската инфлация се забави до 2% годишно, след пик от 3% през ноември 2017 г. 
Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк, ръководен от Кристофор Павлов, са инфлацията да продължи своята постепенна възходяща тенденция, като достигне средна стойност от 2,7% през тази година.

Този резултат ще бъде в съответствие с очакваното забавяне в увеличен

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 3 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Црнзурират и плодове... :) ***, след този пост вече няма да пиша на кирилица в тоя пропаднал сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Нещо като да ти се млиме да спреш спама. :)).. тоест няма разлика между теб и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 15
thehappyroger
преди 5 години
Вие никакви куфари няма да стягате, ще си стоите тук и ще се молите на децата на ромите да не ви пребиват за 20-те ви лева пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Мисля че може да изкараш някой лев от data, Заведи му дело зз склоняване към само.убийтво, Не те давам акъл, но все пак помисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 5 години
еййй, не мога да стегна куфарите заради теб ... таман почна и ти напишеш нещо, дето трябва задължително да го прочета ... и така съм вече 4ти месец ... а спри зада мога да стегна багажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 1
data
преди 5 години
Мятай въжето през гредата и се спасявай в един по добър свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Предстои да го видите, да не кажете после, че не съм ви казал, планетарните промени и демографската катастрофа са отделни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 14
thehappyroger
преди 5 години
Вече който и да дойде на власт е все тая, даже и да иска да оправи държавата без да краде няма никакъв потенциал, до 2030-та един град смехономика, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки и за бюджет на ромите от фалоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 12
thehappyroger
преди 5 години
Тук смислено бъдеще няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още