IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ход ли е дехуманизацията на Европа?

Лидерите на ЕС капитулираха пред популистите и антиимигрантските настроения и решиха да ограничат потока на бежанци и мигранти, пише Politico

15:33 | 07.07.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на ЕС капитулираха пред популистките и антиимигрантски настроени политици и решиха да ограничат потоците на бежанците от военни действия и икономическите мигранти, идващи от Африка и Близкия изток, пише в коментар европейското издание Politico.

По време на последния Европейски съвет всички лидери предпочетоха да спасят своето политическо бъдеще и така сигналът от ЕС към миграните е ясен: Върнете се у дома и си стойте там. А ако все пак някой успее да получи убежище в общността, той дори не трябва и да си помисля да отива на север, където може да намери работа и бъдеще.

Така, с мотив да бъде прекратен бизнесът на трафикантите, ЕС вече ще отказва да приема лодки с мигранти и страни като Италия, Испания и Малта ще ги връща обратно към бреговете на Северна Африка.

Решено беше и извън общността да бъдат създавани "регионални центрове", евфемизъм на лагери за задържане, в които да бъдат настанявани мигрантите, докато се проучи тяхното искане за убежище. Там бежанците ще бъдат под защитата на ООН.

Тези, които получат правото на убежище, по силата на международното право, пък ще бъдат премествани в контролирани центрове на територията на ЕС, изграждани на доброволен принцип. Техните данни ще бъдат обработени и така те ще могат да получат пълната подкрепа на общността, заявиха още лидерите на ЕС в своето споразумение от преди дни.

Реално това е цената за спасението на германския канцлер Ангела Меркел, пише в своя коментар Politico. Но не решава хуманитарната и демографската криза, стояща зад миграцията. В крайна сметка вероятно ще се окаже, че няма да бъде достатъчно и за решаването на политическите проблеми в Европа. Защото редица държави заявиха категорично, че няма да приемат доброволно мигрантите, които са регистрирали и които след това са продължили към друга държава в ЕС.

Преди три години Меркел отвори границите на Германия за вълната бежанци и мигранти, основната част от които бягащи от гражданската война в Сирия, с думите "Можем да управляваме този процес". Но сега страните от ЕС установяват, че не могат да се справят и с нищожна част от вълната тогава - от октомври 2015 година по официални данни бежанските потоци намаляват с 95%, и се готвят съвсем да ги ограничат.

Преди три години европейците заявиха своята солидарност към бежанците, но днес вече не са чувствителни на гледката на хилядите просяци и мигранти по улиците, сред които и много деца. Европейските политици също променят позициите си, след като получиха критики от крайните популисти.

След последния съвет на европейските лидери ще бъде практически невъзможно да се търси убежище в Европа, смята белгийският депутат Филип Ламбер в Европейския парламент.

По този начин ЕС скоро няма да има моралното право да осъди плановете на Доналд Тръмп да изгради стена по границата си с Мексико, за да задържи мигрантите. "Ако ЕС можеже, вече щеше да е построил стена през Средиземно море", завършва Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
А хапчетата пиеш ли си ги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
След като сг***нта незнайно защо наричаща себе си "европейски лидери" всичките без Орбан и Качински се подписаха под декларацията от Маракеш, чиято цел е подпомагането миграцията на десетки милиони африканци в Европа следващото десетилетие сега обвиняват нормалните хора в дехуманизация... Скоро ще увиснат по стълбовете писарушките, които са подписали този документ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Че то няма место, откъдето да не са ги изгонили, първо индийците са ги натирили от Индия...Наименованието им идва от старогръцката дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Статията е чиста пропаганда. Откога Европа трябва да решава чужди демографски проблеми? И като прие толкова "бежанци" реши ли се нещо в Африка и Близкия изток? Капка в морето на демографския бум в плодяща се африка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Инвестора , с такива статийки само показвате колко "независима " медия сте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
В ход е. Във форума, основен фаворит е никът Импотех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
Същественият причинител за злокобните проблеми с мигрантите в Европейския съюз е Европейската централна банка да работи без защита срещу щетите от еврото.Допусканата грешка подсигурява провалът на Европейския съюз. Възможностите за Европейския съюз са: Първа: При запазването на липсата на защита срещу щетите от еврото щетите за Европейския съюз се увеличават.Втора: Европейският съюз може да бъде спасен само чрез въвеждане на защита срещу щетите от еврото. Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните щети в Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
А не е ли в ход изпедерастяването на Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Който има полза от бежанци да си ги вземе всичките. Но да не принуждава останалите.Иначе ще започне категорично да губи всякаква подкрепа и изборни процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още