IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от Балканите имат шанса да попаднат в общо геополитическо пространство

Преговорите за името на Македония не преминаха под знака на широк консенсус в Атина, смята Димитрис Коркулас, бивш министър на външните работи на Гърция

23:38 | 03.07.18 г.
<p>
	Зоран Заев (вляво) и Алексис ципрас (вдясно) <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зоран Заев (вляво) и Алексис ципрас (вдясно) Снимка: Ройтерс

Държавите от Балканите имат историческия шанс да попаднат в общо геополитическо пространство за първи път след падането на Османската империя. Това каза Димитрис Коркулас, бивш министър на външните работи на Гърция, в интервю на репортера на Bloomberg TV Bulgaria Цветин Филипов за предаването „В развитие“.

На въпроса клати ли се столът на гръцкия премиер Алексис Ципрас след преговорите за новото име на Македония събеседникът отговори, че това е „много деликатен въпрос“.

„Бих казал, че правителството ни не използва всички инструменти и средства, за да постигне по-дълбок консенсус между политическите сили. Тези преговори не преминаха под знака на широк консенсус между политическите сили в Гърция. Това, разбира се, затрудни Ципрас и правителството“, заяви Коркулас.

Според него този въпрос, погледнато в по-далечна перспектива не е важен само за Гърция и съседите й, но за Западните Балкани като цяло. „Мисля, че това е историческа възможност да поставим всички държави от Югоизточна Европа в едно общо геополитическо пространство. Това е първият път с такава възможност след падането на Османската империя. След края на Османската империя всички държави от региона попаднаха в различни политически и антагонистични съюзи, които бяха вражески настроени един към друг. Сега моментът е уникален“, заяви Коркулас.

От много години насам Гърция се опитва да предложи решение, което да бъде приемливо и за двете страни, но също така да бъде в услуга на македонските амбиции за евроинтеграция, каза още Коркулас.

„Вижте случая с отношенията между България и Гърция. В него видяхме, че когато две държави станат от едно семейство, всички проблеми могат да се решат. Между нас и вас имаше доста сериозни противоречия от исторически характер, но сега говорим за стратегическо партньорство помежду си. Затова се надяваме недоразуменията между Гърция и Македония, с които Скопие злоупотребяваше в миналото, да бъдат преодолени“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още