IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето пред парите в брой?

Тази хилядолетна форма на плащане просто вече е.... остаряла

10:28 | 09.07.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Харесва ли ви да чакате на опашка в магазин? На мен – не. А вероятно не и на повечето европейци. Но въпреки че заради кеша все още не можем да се лишим от тромавия, нездравословен и нетипичен процес при пазаруването - чакането на опашка, ние, българите, но и повечето европейци, продължаваме да си държим на парите в брой.

Това е така обаче дори и в двигателя на Европа – Германия. Макар че едва сега на пазара там навлиза Google Pay – едно от първите модерни приложения за плащане със смартфон, и Германия, най-голямата икономика на Стария континент, си остава развиващ се пазар по отношение на плащанията.

Обаче това сравнение хич не е справедливо – по отношение на нововъзникващите и развиващите се страни. В Китай по-голямата част от населението отдавна плаща предимно мобилно, а двата лидера на пазара Alipay и WeChat имат няколкостотин милиона клиенти. А в Африка милиони хора без собствена банкова сметка използват мобилната услуга за парични преводи M-Pesa. 



Разбира се, Германия не може да се сравнява лесно с държави, в които много хора дори нямат банкова сметка и следователно са пропуснали няколко технологични етапа. Но нека нямаме илюзии: парите са измиращ вид. През следващите десет до петнадесет години голям брой нови технологии ще гарантират, че кешът в Германия, в Европа и в България ще бъде почти напълно маргинализиран.

Според Handelsblatt обратът е вече ясно видим, поне във федералната република. Използването на кеш в страната вече е спаднало през последните години: „само“ 74% от трансакциите през 2017 г. са били уредени с монети и банкноти, според данни на Бундесбанк, най-малко с пет процентни пункта по-малко, отколкото през 2014 г.

Една от причините е, че все повече търговци на дребно разполагат с терминали за безконтактно плащане. Онова, което е обичайно за други страни, като Швеция и Великобритания в продължение на много години – да се плащат малки суми с помощта на технологията NFC*, постепенно намира място и в Германия, но и в другите европейски държави.

Парите в брой се изтласкват от пазара все повече, а това не е никак лошо. Защото тази хилядолетна форма на плащане просто вече е.... остаряла. Тя има четири основни недостатъка. Първо, паричните средства са скъпи: според проучване на университета „Щайнбейс“ в Берлин монетите и банкнотите струват на германския частен сектор 12,5 милиарда евро годишно поради сложната логистика – около 150 евро на глава от населението. Струващото милиарди евро снабдяване с пари от централните банки също трябва да се вземе предвид.

Второ – парите в брой са мръсни и са риск за здравето. Според Mastercard – несъмнено не неутрален източник, 26 000 потенциално вредни бактерии могат да се струпат на една евро банкнота.

Трето, паричните средства в брой са най-популярният начин на плащане както за големите, така и за дребните престъпници: перачите на пари, търговците на наркотици и терористите са сред тях.

Оригиналният цитат на Фьодор Достоевски „Парите са истинска свобода“ между другото е от 19-и век, когато кешът и парите са били синоними. Какво би си помислил авторът за електронните пари – не знаем.

И не на последно място, паричните средства са непрактични – все се озъртаме за банкомат, а на касата ровим за стотинки.

Разбира се, все още има някои въпроси и опасения, които далеч не са решени от триумфа на електронното плащане. Сред тях са все още ниското проникване на NFC технологията – както на касите, така и при самите карти. Но това ще се промени бързо през следващите години.

Към това се добавят тревогите за защитата на личните данни, които нараснаха още повече след скандала около Facebook. От друга страна, много собственици на смартфони дори не пречат на постоянното наблюдение на местонахождението им. А това не е ли още по-тревожно, отколкото ако Google знае къде и кога сме си купили дъвка?

И така – време е да погледнем на парите като на това, което са – остаряло средство. Непрекъснато обсъждаме цифровизацията, но когато става въпрос за финансирането, определено не искаме да я приемем. Но това ще се промени. Особено след като по-младото поколение, в което вече двегодишните деца включват думата „iPhone“ в своя активен речник, парите в брой няма да са толкова привлекателни.

Дали смартфонът ще се превърне в портфейл – не знаем. За това има основателни съмнения. Но едно нещо е сигурно: под каквато и да е форма електронните плащания в крайна сметка ще изместят по-голямата част от парите в брой. Защо пък не?

* технология, която позволява двупосочни връзки между електронните устройства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 1
rover
преди 5 години
Като чета повечето коментари, готови сте да ви забучат чипа зад ухото. Един прогресивен бизнесмен още преди години ми обясняваше, колко комфортно се чувствал с карта и как не бере грижата да носи пари. Тръгва нашия рано в 4 часа на път, зарежда и в този момент...няц. Системата се срива, а той пари няма. Оставя си личната карта там, отива у дома, а там само евро. Съответно го обработват на измислен курс (бензинджиите му вземат парите за себе си) и той благополучно потегля след около час и половина, като си проваля графика. Аз като тръгна на път си нося карта, но си зареждам колата от вечерта и освен парите за харчене си нося хиляда лева в брой запасни, защото никой не знае, какво може да стане на пътя. А и съм забелязал, хората много благосклонно се отнасят към плащането в брой. И отстъпки ти правят даже. Иначе и аз имам няколко сметки, и акаунти в Пей Пал, Али незнамкакво си и още куп места, и често пазарувам в Нета. Но по дюкяните - само пари в брой. Като се затъкне някой с карта и всички на опашката се изнервят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Не ви ли писна от подобни платени статийки. И ще ви кажа какво би си помислил Достоевски за електронните разплащания "РОБСТВО" нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
xkm
преди 5 години
https://***.youtube.com/watch?v=gw8OdXL9InI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Невъзможно е да се проследват транзакциите, защото те стават по защитен криптиран канал и е невъзможно правителството да декодира информацията за приемливо време. Тия лъжи на MIT сме ги чували... Освен това е много лесно да се скрие ip-то за изпращача и получателя на всяка транзакция и следователно е невъзможно да се разбере кои са били...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Харесва ли ви да чакате на опашка в магазин? На мен не.-----------дааа, и как се дразня като извади някой да плаща с карта и да се бави още повече ... кеш-а е цар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Ако държавата реши да забрани плащанията в биткойн, всяка транзакция в биткойни може да се окаже проследявана. Даже преди година от МИТ излезна статия как може да се проследяват транзакциите. В момента, в който направиш транзакция с биткойн и ченгетата тропат на вратата ти. После се оправяй.Щом могат да ги проследяват значи ще могат и да ги крадат, ако не днес то от утре.https://***.technologyreview.com/s/608716/bitcoin-transactions-arent-as-anonymous-as-everyone-hoped/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
ert
преди 5 години
За криптовалутата, не мисля че ще е удобен вариант за пазаруване на храна вечер, или при пътуване, защото не се знае в чужбина как ще е. Засега най-добре са си парите в брой, вървят навсякъде, не им спира тока и интернета, нито пък им фалира банката. Последното го казвам след едни премеждия с карта на фалирала банка, че бях и в чужбина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Кажи почти невъзможна. Всичко, което е измислено от човек може да бъде съсипано от човек. Няма невъзможни неща в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Кражбата на критовалута от електронен портфейл е невъзможна. Електронният портфейл е недосегаем нито за данъчни, нито за хакери... А ако човек диверсифира криптовалутата с физическо злато в сейф, той ще бъде извън досега на правителството постоянно. Просто е невъзможно да правиш плащане без пари под някаква форма, но поне биткойн не може да се контролира от бюрократи, банкери и политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Като спре токът и интернетът или ти откраднат биткойните ще те видя с твоите криптовалути :) Не е като да не се е случвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още