IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски съд забрани временно на Micron да продава чипове в страната

Китай е най-големият пазар за полупроводници, но все още не е родина на нито един от първите 10 по обем на приходите производители

08:43 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайски съд временно забрани продажбата на чипове на Micron Technology Inc., като по този начин изкара американската компания от най-големия пазар за чипове в света, заяви тайванският конкурент United Microelectronics Corp., цитиран от Bloomberg.

Новината може да ожесточи допълнително търговския спор между Китай и САЩ. В Щатите в момента китайските технологични компании Huawei и ZTE се борят срещу американски правителствени мерки, които заплашват да ги изключат от американските доставчици и потенциални клиенти.

В рамките на патентно дело, заведено от UMC Гвардейският народен съд във Фужу издаде предварително решение, с което на Micron се забранява да продава 26 продукта, включително динамична памет с произволен достъп и продукти, свързани с Nand флаш памет, поясни UMC във вторник. Micron заяви пред Bloomberg, че не е получил съдебното решение и няма да коментира темата засега.

UMC предприе съдебни действия срещу Micron през януари, като твърди, че американската компания е нарушила патенти в Китай, свързани с паметта за съхранение на данни и други продукти. Сред мерките, които тайванският конкурент е поискал, е да наложи забрана на Micron да произвежда, внася или продава продукти, за които се твърди, че са в нарушение, и да унищожи всички инвентаризации и да изплати обезщетение. UMC е отказала да предостави копие от решението на съда.

Длъжностно лице, което отговаря за връзките с медиите в съда, потвърди наличието на заповед за разпореждане срещу Micron, но заяви, че подробностите за забраната няма да бъдат публикувани, защото случаят все още е в ход.

Акциите на UMC поскъпнаха с 3,9 на сто в Тайпе, докато книжата на базираната в Айдахо Micron поевтиняха временно с до 8%, а в края на сесията – с 5,5 на сто

Делото е част от по-широкомащабен спор между двете компании, който се основава на обвинения, че UMC е действал като канал за кражба на дизайна на Micron в опит да помогне на Китай да развие своята вътрешна индустрия на чиповете и да замени вноса, който съперничи на петрола по общата си стойност. Китайски антитръстов регулатор вече разследва Micron и корейските ѝ конкуренти, твърди компанията. Местните медии съобщиха, че властите разследват причините за увеличение на цените на чиповете.

През миналата година Micron съди UMC и партньора ѝ Fujian Jinhua Integrated Circuit Co., като заяви, че те са откраднали търговски тайни за чиповете памет. Китай генерира повече от 50% от приходите на Микрон през фискалната година от 2017 г., сочат данните на компанията.

Китай е най-големият пазар за полупроводници, но все още не е родина на нито един от първите 10 по обем на приходите производители на най-важните електронни компоненти. Пазарът на чипове с памет е все по-концентриран в ръцете на Micron и неговите корейски конкуренти Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. Те генерираха наскоро рекордни печалби от компонентите, които са от съществено значение за всичко - от суперкомпютрите до смартфоните.

Забраната за продажби на Micron ескалира търговския спор между Китай и САЩ, който обхваща редица индустрии - от стоманодобива до автомобилния сектор, но все по-често и сектора на електрониката, където икономиките на двете страни са силно преплетени. Президентът на САЩ Доналд Тръмп често се изказва критично за китайски компании, за които твърди, че крадат интелектуалната собственост на американските си конкуренти.

Докато правителствата им се борят на политическия фронг, компаниите са изправени пред потенциални смущения в сложната верига за доставки, която произвежда повечето от смартфоните на света, компютрите и техните компоненти. Така например Qualcomm проектира чиповете си в централата в Сан Диего, след което ги произвежда в азиатски страни, включително Тайван и Корея. След това полупроводниците стават най-важните електронни части в телефоните, които се произвеждат предимно в Китай и след това се продават по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още