IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли печеливши от поскъпването на бездимните цигари?

Последствията от по-висок акциз за тютюневите изделия коментират икономистът Красен Станчев, пулмологът д-р София Ангелова и депутатът от НФСБ Йордан Апостолов

12:20 | 04.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли печеливши от поскъпването на бездимните цигари?

Ще има ли съществено поскъпване на нагреваемите цигари в България само осем месеца след появата на българския пазар на технологията за бездимно пушене.

Това коментираха в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR икономистът Красен Станчев, пулмологът д-р София Ангелова и депутатът от НФСБ Йордан Апостолов.

Сега акцизът на нагреваемите цигари в момента е близо два пъти по-нисък. Според икономисти вдигането на акциза ще доведе до повишение на контрабандата. По думи на поддръжниците на повишението, бюджетът губи 20 млн. лева ежегодно от сегашните ниски акцизи.

"Това са нови устройства, за които науката все още няма данни и не знаем каква е степента на увреждане. Моето становище е, че безвредно пушене няма. Но когато седите до човек който пуши, вие усещате аромат на изгоряло – в края на цигарата този натъпкан тютюн е изгорял. Когато нещо гори се отделят токсични вещества. Наблюдавам в моя кабинет, че когато се повиши акцизът и цените на цигарите, хората е отказват", посочи д-р Ангелова.

Йордан Апостолов подкрепи изказването на лекарката, като показа  писмо от Световната здравна организация, получено в Министерството на здравеопазването, от което цитира пасаж, който потвърждава, че всички форми на употреба на тютюн са вредни.

По думите му регионалният офис на СЗО подкрепя всички действия на правителството.

"Бюджетът губи около 2,50 лв. от всяка кутия. Това е многомилиарден бизнес, по данни на СЗО, вносителите и производителите на тези продукти правят рекламна кампания, убеждаваща хората, че изделията са  безвредни, а това не е така", предупреди депутатът и риторично попита вносителите биха ли запазили цените на нагреваемите цигари за сметка на печалбата си.

Икономистът Красен Станчев напомни, че тази година акцизите са по-високи с 12%.

“Ние сравняваме два продукта, единият от които е по-вреден от другия. Онова, което е вредно за здравето и морала, би трябвало да се облага с акциз. Винаги е съществувала една и съща практика на облагане. Очевидно е, че този който предоставя на пазара това, което се гори, печели. Бюджетът нищо не губи, защото още нищо не е взел. Когато поискате да си купите такива цигари ще отидете до Сърбия", изложи аргументите си той.

Според него законопроектът е безсмислен.

“Този приход в бюджета, който искате да получите, няма да стане. 30 милиона правителството ги харчи за три часа, или това са на две хиляди човека заплатите", пресметна Станчев.

Д-р Ангелова поясни, че в Рамковата конвенция за контрол на тютюна е записано, че 1% от постъпленията от  средствата трябва да отива за превенция.

"Призовахме пушачите да дойдат на профилактични прегледи, подкрепени от кмета на София Йорданка Фъндъкова. Ако 1% от акциза отиде по предназначение, ще бъде по-полезно за пушачите", посъветва Ангелова.

Красен Станчев обаче е категоричен, че няма начин да се накара някого да потребява нещо, когато то става по-скъпо.

"Действието е дебелашко – спира се по-здрава практика на пушене в интерес на "Булгартабак", смята той.

Може ли да се промени устройственият закон за бюджета и разпределението, за да се използват постъпленията от един процент от бездимните цигари, както е записано в Рамковата конвенция за контрол на тютюна? Защо 10% от японците използват бездимни цигари? Кога ще има изследване дали са безвредни бездимните цигари?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
а де, КОЙ ли ще спечели ? ... питам и отговор не търся :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още