IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ подкрепи спорния проект за нов закон за горивата

Основната философия на закона е да бъде сложен в ред пазарът на горива, мотивират се от синдикалната организация

12:37 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спорният проект за Закон за административно регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход получи подкрепата на КНСБ. Според синдиката текстовете ще се борят срещу сивата икономика, чийто дял е много висок именно в този сектор.

Законопроектът предизвика протести на малки търговци на горива, които настояват, че законът е лобистки и ще доведе до масови фалити. Това в крайна сметка ще е причина за поскъпване на горивата за потребителите.

Каква ще е съдбата на текстовете в Народното събрание още не е много ясно. Един от вносителите на проекта е депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров. Неочаквано обаче вицепремиерът, издигнат от тази партия - Валери Симеонов, заяви преди дни, че законът обслужва "Лукойл" и другите големи на пазара.

В позицията си, изпратена до медиите, от КНСБ обаче посочват, че подкрепят основната философия в законопроекта - да бъде сложен ред на пазара на горива в полза на фиска и данъчните приходи в държавния бюджет.

"Подобно решение би помогнало както на хазната, така и на десетките хиляди заети в бранша", твърдят от синдиката. Според тях се създава напрежение около текстовете, което пречи на коректния и конструктивен диалог между засегнатите страни.

"Предвид напредналата фаза, на която се намира законопроектът в  парламента, сега на ход са народните представители. Апелираме законът да бъде гласуван, отчитайки интересите на всички засегнати страни, включително и на малкия и средния бизнес, както и на българската индустрия, но най-вече на българските данъкоплатци, които не трябва да бъдат ощетявани за сметка на частни и други интереси", пише още в становището на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още